Відеоігри зазвичай вважають шкідливими для дітей, однак вчені довели зворотний ефект. Дослідження, опубліковане у журналі Nature, показало зв’язок між часом, проведеним за грою у відеоігри, та підвищенням інтелекту у дітей. 

Різниця була невеликою та недостатньою для того, щоб показати причинно-наслідковий зв’язок, однак все ж помітною. Тим цікавіше, що дослідженні ретельно врахували й інші фактори – різницю в генетиці, соціоекономічні умови дитини тощо. 

Водночас перегляд телевізора та використання соцмереж, схоже, ніяк не вплинуло на інтелект. Дослідження може стати корисним для відповіді на питання, скільки часу за екраном можуть проводити діти. 

Щоб дізнатись про вплив відеоігор, дослідники переглянули записи про «екранний час» 9 855 дітей віком 9-10 років. В середньому, вони дивились телевізор або онлайн-відео 2,5 години на добу, ще годину грали у відеоігри та пів години спілкувались через інтернет. 

Через два роки дослідники оцінили IQ більш ніж 5 000 із цих дітей. Ті, хто під час дослідження проводив більше часу за відеоіграми, мали на 2,5 пункти вищі бали за середній результат. Інтелект дітей вимірювали за допомогою завдань, де оцінювали розуміння прочитаного, візуально-просторове сприйняття, пам’ять, гнучкість мислення і самоконтроль. 

Важливо, що вчені оцінювали тільки дітей зі США і не робили різниці між тим, у які ігри вони грають – мобільні або консольні. Дослідження підіймає питання впливу ігор на інтелект, однак тепер у позитивному ключі. Також воно підтримує ідею, що IQ – не фіксована величина, запрограмована від народження. 

«Наші результати підтверджують, що екранний час загалом не погіршує когнітивні здібності дітей, і що гра у відеоігри може дійсно допомогти підвищити інтелект», – говорить один із дослідників. 

Вчені зазначають, що потрібно більше роботи над вивченням цієї теми, оскільки існує багато факторів, які впливають на інтелект. Екранний час також може мати різний вплив на тіло та звички людей.