Українські підприємці звернулися з відкритим листом до Президента України Володимира Зеленського, в якому просять його усунути з посади голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, який також був призначений Секретарем Національної ради відновлення України. Лист підписало вже понад 6000 підприємців.

“Системне (а не тимчасове) зниження податків, дерегуляція, швидка приватизація (окрім стратегічних підприємств), зменшення державного апарату — саме це прискорить економічне зростання. Отже, сумарно держава отримуватиме більше податків і бюджет буде достатнім для збільшення соціальних стандартів і спроможності держави турбуватися про громадян”  — йдеться в заяві підприємців.

Підписанти називають Гетманцева “послідовним противником економічної свободи” та “прихильником державного регулювання”, а також критикують його останні заяви щодо необхідності підвищення податків.

Сам Данило Гетманцев відповів на критику постом в Telegram-каналі, в якому назвав себе “прихильником дерегуляції”, зрадів, що його не звинувачують в корупції, та запросив підписантів звернення на зустріч.

“Щонайменш мені приємно, що за майже три роки навіть найбільші опоненти не можуть звинуватити мене у корупційних діяннях. Напевно вперше таке неможливо на моїй посаді. Зі свого боку завжди готовий до діалогу. Тому запрошую підписантів звернення до зустрічі у Комітеті. Гарантую, що у них буде можливість донести особисто як свої зауваження, звинувачення так бачення і ідеї. Не здивуюсь якщо виявиться що в останньому у нас значно більше спільного, ніж здається” – написав Гетманцев.

Варто зауважити, що Національна рада відновлення України — це консультативно-дорадчий орган, що був  утворений Президентом України Володимиром Зеленським 21 квітня 2022 року. Таким чином Гетманцева справді можна звільнити з посади Секретаря відповідним указом голови держави. Проте питання щодо призначення голів комітетів Верховної Ради не належить до повноважень Президента України, тож в цьому випадку підприємцям варто було звертатися до політичних партій у ВР та Спікера.