Попри погрози піти з МКС, підписання договору про співпрацю у космосі з КНР, та палке бажання потрапити на Китайську космічну станцію (ККС) Tiangong, росіянам не вдасться втілити ці плани в життя. Китай не чекає росіян на Tiangong. Про це під час запуску вантажного корабля Tianzhou-4 сказав представник Китайської аерокосмічної науково-промислової корпорації (CASIC) Ян Югуан.

Проблема в нахилі орбіти станції, який складає 41,58°. Тобто кораблям, які стартують з космодромів розташованих південніше або північніше буде важко дістатися до ККС. Нахил орбіти МКС – 51,4°. Байконур розташовано на 45,96° північної широти, космодром «Восточний» – 51,88° північної широти, військовий космодром «Плесецьк» – майже 63° північної широти. Тобто з жодного з них не потрапити на Китайську космічну станцію.

Росіяни не зможуть потрапити на Китайську космічну станцію (ККС)

У той самий час, з космодрому ЕКА у Куру (5,22° північної широти), з американського Космічного центру імені Джона Кеннеді (28,52° північної широти), японського Космічного центру Наро (34,43° північної широти) і навіть з Ново-Зеландського Rocket Lab Launch Complex 1 (39,26° південної широти) зробити це дуже просто. Так, редакція в курсі, що ні у Rocket Lab, ні у Японії ще нема ракет для запуску людини, але все попереду, ККС буде використовуватися десятиліттями. Сам Китай працює зі своєю станцією з нового космодрому у Веньчан на острові Хайнань, який знаходиться на 19,61° північної широти.

Росіяни не зможуть потрапити на Китайську космічну станцію (ККС)

Представник Китаю підкреслив, що КНР розглядає дев’ять пропозицій від 17 країн щодо різноманітних експериментів на станції.

Щодо самої ККС, то її розбудова йде за планом. На липень 2022 р. заплановано запуск лабораторного модуля Wentian, його довжина 17,9 м, діаметр 4,2 м, маса приблизно 20 000 кг. На жовтень 2022 р. – лабораторного модуля Mengtian з такими ж параметрами. Вони значно розширять робочий об’єм та можливості станції.

Друга експедиція (корабель Shenzhou 13) залишила станцію 15 квітня 2022 р., провівши на орбіті 182 доби. Нова (Shenzhou 14) планується на 5 червня 2022 р. Саме вони будуть зустрічати нові модулі. А поки що до ККС відправився автоматичний вантажний корабель Tianzhou 4, який стартував 9 травня 2022 р., а 10 травня здійснив стиковку зі станцією.

Здається, китайська космічна програма вже суттєво випереджає російську. І це ще один фактор, чому співпраця з Росією у космосі не дуже цікава Китаю. З чим і поздоровляємо пана «Роскосмос» та пана Рогозіна особисто.