Європейська комісія має зобов’язати месенджери до загального сканування комунікацій. Про це стало відомо з чорнового варіанту пропозиції, який EURACTIV отримали від інсайдерів. Її мета – боротьба з онлайн-розповсюдженням матеріалів про сексуальне насильство над дітьми. 

«Постачальники послуг хостінгу та послуг міжособистісного спілкування, які отримали відповідний наказ, мають виконати його, встановивши та ввівши в роботу технології виявлення дитячого порно за запитом компетентного органу юстиції або незалежної адміністративної влади», – йдеться у чернетці. 

У тексті також зазначають, що технології, які для цього використовують, мають бути «ефективними», «достатньо надійними», «найсучаснішими у галузі» та «такими, що найменше втручатимуться», щоб вони могли витягти лише ту інформацію з комунікацій, яку слід виявити.  

Також від технологічних платформ вимагатимуть оцінювати ризики та проводити цілеспрямовані та пропорційні «обґрунтовані заходи щодо пом’якшення». Вони матимуть обов’язок звітувати перед національним координаційним органом та новоствореним для цієї мети агенція ЄС у Гаазі. 

На основі цих звітів судова влада буде проводити розшуки. Оцінки ризиків також лягають на постачальників програмного забезпечення. 

Новий центр ЄС щодо сексуального насильства над дітьми працюватиме як посередник між національною владою та платформами. Його мета – надавати компаніям варіанти технологій виявлення та керувати базами даних з індикаторами насильницьких матеріалів. Цими індикаторами месенджери повинні будуть користуватися для виконання своїх обов’язків.