Сьогодні, 12 травня, о 16:00 за Київським часом астрономи розкажуть про «революційне відкриття», яке стосується нашої галактики — Чумацького шляху. Ймовірно, новини стосуватимуться чорних дір, які вчені у співпраці з проєктом Телескоп горизонту подій (Event Horizon Telescope) вже вивчали раніше. 

У 2019 році команда Телескопу показала першу в історії фотографію тіні чорної діри. Тоді команда оприлюднила зображення надмасивної чорної діри, розташованої в центрі галактики Messier 87 або M87. 

Це було величезним досягненням, заради якого вчені спостерігали за чорною дірою протягом тижня у квітні 2017 року з використанням восьми радіотелескопів, розташованих у Чилі, на Гавайях, в Антарктиці та в інших місцях. Потім отримані дані об’єднували за допомогою суперкомп’ютерів. 

Схоже, що команда збирається показати нове зображення чорної діри, однак цього разу, це буде чорна діра з нашої галактики. Під час спостережень у квітні 2017 року вчені спостерігали надмасивну чорну діру в центрі Чумацького Шляху, яка називається Стрілець A* або Sgr A*. Тоді дослідники визнали, що їм складніше зібрати це зображення через розміри чорної діри та перешкоди між Землею та об’єктом. Можливо, команда змогла подолати ці проблеми за п’ять років. 

Також можливо, що команда розкаже про щось абсолютно інше. Заздалегідь вчені надали дуже мало інформації, окрім того, що вона «принципово нова». 

Трансляція відбудеться о 16:00 за київським часом на сторінці Національного наукового фонду, а також у YouTube та Facebook.