Японські виробники Sony та Nintendo повідомляють, що їхні ігрові консолі, ймовірно, цього року знову постачатимуться обмежено. У ситуації винна нестача компонентів – вона поглиблює проблему, яка вразила обидві компанії. 

«На цьому етапі дефіциту напівпровідників не видно кінця», – прокоментував це президент Nintendo Сюнтаро Фукурава. 

Фінансовий директор Sony Хірокі Тотокі розповів, що компанія планує продати 18 мільйонів одиниць ігрової консолі PlayStation 5 до березня 2023 року – замість запланованих 22,6 мільйона. За його словами, попит перевищує пропозицію.

Серед інших проблем Тотокі згадав обмеження у Китаї, пов’язані з Covid-19. В тому числі локдаун у Шанхаї, який ускладнив місцевим компаніям виробництво і відвантаження деталей, які використовують в ігрових консолях. 

«Наше виробництво, ймовірно, постраждає, якщо ситуація з пандемією у Китаї погіршиться, або якщо локдаун будуть розширювати», – говорить він.  

PlayStation 5 було складно дістати від моменту її появи у 2020 році. У минулому фінансовому році, який завершився у березні 2022, компанія відзвітувала про 11,5 мільйонів проданих консолей замість запланованих 14,8 мільйона. 

Однак Sony має певні переваги. Компанія продає не лише обладнання для відеоігор, а й має інші прибуткові підрозділи. Разом із з непоганими результатами кіностудії, музичного відділу та підрозділу споживчої електроніки, це призвело до рекордного прибутку в $9,2 мільярда у минулому фінансовому році.

Натомість Nintendo більше залежить від продажу обладнання. У минулому фінансовому році їх продажі та прибуток вже незначною мірою зменшились. У компанії прогнозують подальше зменшення цього року, пов’язане із проблемами в постачанні. 

За словами Nintendo, компанія продала понад 23 мільйонів консолей Switch минулого року, що на 20% менше за попередній. У цьому році вони очікують падіння продажів до 21 мільйона одиниць. 

Президент Nintendo зазначив, що навіть ця цифра неточна, оскільки постачання напівпровідників та інших компонентів лишається нестабільним. У поточному році прибуток компанії за прогнозами впаде до ¥340 мільярдів, що еквівалентно $2,6 мільярда. У минулому фінансовому році вони отримали ¥478 мільярдів.