Ще раніше цього року адміністрація Джо Байдена посилила розслідування щодо можливої загрози російського антивірусу від Kaspersky Lab національній безпеці на тлі посилених побоювань російських кібератак після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомили Reuters три людини, знайомі з цим питанням.

Минулого року Міністерство юстиції США передало справу до Міністерства торгівлі, але воно не досягло успіху в розслідуванні, поки Білий дім та інші посадовці адміністрації не закликали його в березні рухатися швидше.

Йдеться про ризик того, що Кремль може використати антивірусне програмне забезпечення Kaspersky, яке має привілейований доступ до комп’ютерних систем, щоб викрасти конфіденційну інформацію з американських комп’ютерів. Доступ до мереж федеральних підрядників і операторів важливої ​​інфраструктури США, таких як електромережі, розглядається як особливе занепокоєння, сказали троє людей, знайомі з ходом розслідування.

Регулятори США вже заборонили федеральному уряду використовувати програмне забезпечення Kaspersky, і в кінцевому підсумку можуть змусити компанію вжити заходів для зменшення ризиків, пов’язаних із її продуктами, або взагалі заборонити американцям їх використовувати.

Проте регуляторні повноваження не дозволяють уряду США блокувати використання приватним сектором програмного забезпечення, виробленого компанією зі штаб-квартирою в Москві, яка довгий час розглядалася американськими чиновниками як серйозна загроза національній безпеці.

Розширене розслідування проводиться з використанням нових широких повноважень, створених адміністрацією Трампа, які дозволяють Міністерству торгівлі забороняти або обмежувати транзакції між американськими фірмами та інтернет-, телекомунікаційними та технологічними компаніями «іноземних супротивників», включаючи Росію та Китай.

Тому у випадку Kaspersky Міністерство торгівлі США може спробувати використати свою владу, щоб заборонити використання, придбання антивірусу громадянами США або завантаження його оновлень згідно з положеннями Федерального реєстру.

Проте ці інструменти в основному не перевірені. Колишній президент Дональд Трамп використав їх, щоб спробувати заборонити американцям використовувати китайські платформи соціальних мереж TikTok і WeChat, але федеральні суди зупинили ці кроки.