Минулого тижня збройні сили Китаю провели черговий раунд військових навчань поблизу Тайваню. «Щоб покращити взаємодію родів військ» – так повідомила Народно-визвольна армія Китаю після того, як влада Тайваню повідомила про сплеск активності. Нагадаємо, Китай вже 73 роки вважає Тайвань невід’ємною частиною КНР.

Протягом останніх двох років Тайвань неодноразово скаржився на посилення військової активності Китаю поблизу територіальних вод республіки, переважно в південній і південно-західній частині зони протиповітряної оборони острова ADIZ.

У п’ятницю 6 травня 2022 р. 18 китайських літаків увійшли в зону протиповітряної оборони Тайваню, їм на перехоплення були направлені літаки Військово-повітряних сил Тайваню. Серед китайських літаків помічені 6 винищувачів Shenyang J-11, 6 винищувачів-бомбардувальників Shenyang J-16, два стратегічних бомбардувальники Xian H-6 (це радянський Ту-16, що виготовляють у Китаї по ліцензії) та декілька протичовнових літаків Shaanxi Y-8 (розроблений на базі радянського Ан-12).

Китай проводить військові навчання біля берегів Тайваню

Командування Східного театру дій Народно-визвольної армії Китаю заявило, що військово-морські та військово-повітряні сили країни проводили навчання з п’ятниці по неділю на сході та південному заході від Тайваню, щоб «перевірити та ще більш покращити спільну боєздатність (кількох) різних родів військ та типів озброєння».

Інцидент, як і більш масштабне вторгнення 23 січня 2022 р., залишився без наслідків: літаки КНР покинули повітряний простір Тайваню.

Китай проводить військові навчання біля берегів Тайваню

Наразі Тайвань перебуває в стані підвищеної боєготовності через побоювання, що Китай може скористатися російсько-українською війною, щоб почати власне вторгнення на Тайвань.

Минулого тижня Тайвань також провів попередньо оголошені ракетні та інші навчання біля південного та південно-східного узбережжя острова.

Відповідаючи на запитання в парламенті в понеділок 9 травня 2022 р., міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що Китай продовжує представляти загрозу: «Але ми маємо рішучість захищати нашу країну», – сказав він.

Китай проводить військові навчання біля берегів Тайваню

Мова про можливе вторгнення КНР до Тайваню йде з самого початку «гарячої» фази війни в Україні, але здавалось, що після низки санкцій проти Росії та всесвітньої військової, політичної та фінансової підтримки України Китай відмовився від попередніх планів (якщо вони, звісно ж, були).

З іншого боку, повномасштабне вторгнення Росії в Україну почалось саме після «військових навчань», як і вторгнення в Грузію у 2008 році. Тому Тайвань вже багато років напоготові.

Тайвань – давній військовий партнер США та використовує багато сучасної американської зброї. І хоч на території країни нема військових баз США, вони є у Японії та у Південній Кореї, тобто зовсім неподалік.