Китайські технологічні компанії Lenovo та Xiaomi тихо відмовляються від ведення бізнесу в Росії під тиском санкцій і постачальників з США, попри заклики Пекіна протистояти Західному впливу, пише The Wall Street Journal.

Згідно з інформацією від людей, знайомих з ситуацією, Lenovo та Xiaomi згортають постачання в Росію. Проте на відміну від багатьох західних фірм, компанії уникали публічних заяв про війну Росії в Україні чи їхній бізнес там, оскільки Пекін виступає проти санкцій.

Експорт технологічної продукції Китаю в Росію різко впав у березні з лютого: постачання ноутбуків скоротилися більш ніж на 40%, смартфонів – майже на дві третини, а експорт телекомунікаційних базових станцій – на 98%, згідно з останніми даними уряду Китаю. Торгівля країни з більшою частиною світу також була порушена через карантин у Шанхаї, який є домом для більшої частини світового експорту Китаю.

Відмова відбулася після хвилі широкомасштабних фінансових санкцій та експортного контролю, запроваджених США та їхніми союзниками щодо Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну наприкінці лютого. США погрожують покарати китайські компанії, які порушують правила.

За словами людей, знайомих з цим питанням, великі американські компанії з виробництва мікросхем, які є постачальниками для китайських фірм, наполягають на дотриманні правил та запобіганню потраплянню їхньої продукції в Росію. В тому числі в рамках готових пристроїв, адже їх можна розібрати для того, щоб отримати потрібні мікросхеми.

Міністерство торгівлі Китаю минулого місяця визнало, що санкції порушили торгівлю Китаю з Росією, але закликало компанії «не піддаватися зовнішньому примусу та робити неналежні зовнішні заяви». Загальний експорт Китаю до Росії впав на 27% з лютого по березень, свідчать офіційні торгові дані.

Китай розширив свій набір інструментів для протидії іноземним санкціям, включаючи правила, які можуть змусити китайські компанії не виконувати іноземні санкції, які він вважає невиправданими, хоча поки що Пекін не видав жодних подібних розпоряджень про їх невиконання.