У 1995 році підрозділ Microsoft Kids випустив програму 3D Movie Maker. Того ж року оригінальна «Історія іграшок» довела, що повнометражна комп’ютерна анімація можлива – тож люди почали встановлювати на домашні комп’ютери програму, яка дозволяла створювати грубі, але креативні 3D-анімації, що відтворювали 6-8 кадрів на секунду. 

Після версій Movie Maker для Doraemon та Nickelodeon, компанія більше не поверталася до програми. Дотепер. Третього травня стало відомо, що Microsoft відкрив код для 3D Movie Maker і розмістив його на GitHub у репозиторії з доступом лише до читання під ліцензією MIT. 

Код опублікували через те, що у квітні компанію попросив про це дехто Фун Тьюрінг, який описав себе як «некромант апаратного і програмного забезпечення». Він хотів розширити та розвинути код. 

Окрім, власне, коду, 3D Movie Maker, компанія опублікувала код BRender – 3D-рендерера, який використовували у програмі. Попри те, що від випуску 3D Movie Maker минуло досить багато часу, програма все ще має невелику та активну базу користувачів, які створюють контент. 

Відкриття коду може призвести до появи різноманітних експериментальних версій, однак у Microsoft планують конкретні оновлення, які також випустять із відкритим кодом. Зокрема, оновлять версії рушія BRender і 3D Movie Maker, які працюватимуть на сучасних системах. Також випустять «3D Movie Maker Plus», у якому приберуть обмеження у 256 кольорів, покращать підтримку аудіо, додадуть власні функції експорту відео тощо.