Соцмережа Facebook навмисне заблокувала сторінки уряду Австралії та екстрених служб під час переговорів щодо національних законів про оплату за посилання на новини.

На початку 2021 року Австралія вела переговори з Facebook та Google щодо Кодексу переговорів з новинними медіа, який вимагав обидві компанії платити місцевим виданням за посилання на їх контент. Google оскаржив Кодекс і вставив посилання на документи, де детально виклав заперечення, на головну сторінку. 

Своєю чергою Facebook проголосив, що Кодекс настільки непрацездатний, що компанія буде змушена припинити публікувати посилання на новини в Австралії. Вони наочно це показали, унеможлививши австралійцям публікацію таких посилань. 

Однак Facebook також забрав можливість ділитися лінками в організацій, на кшталт благодійних, або в Австралійського метеорологічного бюро, щоб посилити свою позицію на переговорах. Про це говорить звіт Wall Street Journal. 

У звіті цитують внутрішні документи, де персонал Facebook вибачився за блокування не лише новинних сайтів. Також стало відомо, що юридична команда і команда політики Facebook порадила зробили блокування «надмірним». Коли персонал звернув увагу на те, що сайти за межами запланованого блокування лишаються недоступними на платформі, їх права відновлювали повільно.

Надмірне блокування і неспішна відповідь демонструють, що Facebook хотів впевнитися у тому, що його дії мали достатній вплив – і що уряд Австралії відзначив силу соцмережі. Однак дії мали й зворотний ефект. Політики припустили, що саме вияв грубої сили демонструє потребу в сильнішій регуляції Facebook. Ця позиція знаходить велику підтримку громадськості. 

Одначе уряд змінив чернетку закону так, що Facebook та Google тепер не змушують до переговорів із медіа. На цю зміну погодились обидві сторони й проєкт став законом. 

Персонал Facebook говорить, що компанія вважає переговори успішними – і що блокування допомогло досягти мети. Водночас Facebook заперечує, що використав блокування як тактику в переговорах.