ВООЗ підрахував загальну кількість надлишкових смертей за перші два роки пандемії COVID-19. Згідно з аналізом глобальної надлишкової смертності у 2020-2021 роках, через пандемію у світі померло 14,91 мільйона людей. 

Така оцінка є значно вищою, ніж зареєстроване число смертей, напряму спричинених вірусом за цей час – 5,42 мільйона за офіційними підрахунками. Надлишкову смертність оцінюють, щоб дізнатися справжній вплив пандемії. Для підрахунку цього числа порівнюють кількість смертей за період з очікуваною кількістю, заснованою на історичних даних про смертність, та використовують моделювання. Модель також враховує історичні відмінності, такі, як менший трафік та смерті від грипу під час пандемії відповідно до наявних обмежень. 

Таким чином надлишкові смерті охоплюють не лише зареєстрованих загиблих від COVID-19, а й незареєстрованих, а також смерті, не напряму спричинені вірусом. До останніх належать люди, які відстрочили медичні процедури чи уникали їх через страх заразитися або перевантаженість медичної системи пацієнтами з COVID-19. 

«Ці дані не лише вказують на вплив пандемії, а й на потребу для всіх країн інвестувати у більш стійку медичну систему, здатну надавати необхідні послуги під час кризи. В тому числі – у більш потужні інформаційні системи охорони здоров’я», – говорить доктор Тедрос Аданом Гебреїсус, генеральний директор ВООЗ. 

Оцінки також вказують на країни, які найбільше постраждали від пандемії, та фактичну кількість загиблих. Наприклад, в Індії, яка місяцями затримувала вихід аналізу ВООЗ, стало відомо про 4,74 мільйона загиблих. Це становить третину від усіх загиблих у світі. Раніше Індія повідомляла лише про 481 500 тисяч смертей за цей період. 

Загалом, лише 10 країн склали 68% від загальних смертей: Індія, Росія, Індонезія, США, Бразилія, Мексика, Перу, Туреччина, Єгипет та Іран. Аналіз також виявив, що від COVID-19 загинуло більше чоловіків (57%) та більше літніх людей, ніж молоді.