Майже 10 років тому Нірадж Арора – колишній CEO WhatsApp – брав участь у продажі компанії до Facebook. Зараз, разом з іншим колишнім співробітником WhatsApp Майклом Донох’ю, вони вже два роки працюють над власним стартапом HalloApp, пише The Wall Street Journal

На відміну від Facebook, нова соцмережа не буде спонукати людей якомога більше часу проводити у додатку або розширювати їхні зв’язки, щоб залучити рекламодавців. Натомість у HalloApp користувачі платитимуть за підписку – менш як $5 на місяць. Групи в додатку будуть обмежені 50 людьми. 

На розробку соцмережі HalloApp залучив від інвесторів $15 мільйонів. Це – один із кількох стартапів, які мають розв’язати проблеми сучасних соціальних мереж. Проте самі ці проблеми стають предметом дискусії. 

У HalloApp вважають, що обмеження розміру груп зменшить імовірність зловживань. Тим часом праві платформи Parler і Truth Social прагнуть зменшити кількість правил щодо контенту, щоб користувачі не турбувались про цензуру. Інші компанії навпаки говорять про комбінацію більш суворих правил щодо контенту і рішень у дизайні, щоб суперечки у мережі велись більш цивілізовано. 

Найбільшою перевагою HalloApp засновники називають незалежність від реклами. Користувачі можуть тримати зв’язок лише з людьми з їх адресної книги. Дописи зникають за 30 днів, а повідомлення шифруються за замовчуванням. 

Дизайн додатку не зупинить окремих божевільних від поширення дезінформації. Однак через те, що розмір мережі менший, ніж у Facebook, нею буде складніше ділитися і негативний вплив буде мінімальним.

Усе це створює тиск на Meta, чий рекламний бізнес страждає через те, що Apple обмежив збір даних. Компанію також перевіряють на порушення антимонопольного законодавства, що заважає їм розширюватися звичним способом через купівлю менших конкурентів. Проте в компанії кажуть, що це тільки спонукає їх вдосконалюватись. 

Meta також створює інструменти для того, щоб люди могли підтримувати зв’язок із малими групами, подібно до нових стартапів у цій сфері. Однак багато хто з тих, хто переосмислює соціальні медіа, вважає, що саме їх малий розмір стає фішкою. Вони не намагаються конкурувати з глобальним охопленням Facebook.