На третьому місяці повномасштабної війни в Україні американська розвідка застосувала новий підхід до вербування шпигунів і розкриття секретів. У понеділок ЦРУ виклали в Instagram детальні інструкції щодо того, як росіяни можуть передавати їм дані за допомогою зашифрованого каналу, повідомляє The Washington Post

Спецслужби сподіваються, що таким чином вони зможуть отримувати інформацію від незадоволених, які намагались зв’язатися з ЦРУ від початку війни. Безпека інформаторів найважливіша – тож у трьох російськомовних дописах пояснюють, як використовувати Tor браузер, щоб анонімно діяти онлайн, а також як працювати з VPN. Ці кроки відкриють спеціальний канал до ЦРУ, який є більш безпечним за перехід через звичайний браузер або інтернет-зв’язок. 

Зокрема в інструкціях радять не використовувати домашній або офісний комп’ютер. Також не слід використовувати VPN, який базується у Росії, Китаї чи інших недружніх до США державах. Безплатний VPN зазвичай програє преміум-версії, тож на безпеку радять не шкодувати коштів. 

За словами посадовців, вторгнення спонукало більше росіян йти на ризик, щоб зв’язатися з американською розвідкою. ЦРУ хоче допомогти їм зробити це безпечно. У офісі звикли, що незадоволені громадяни або держслужбовці можуть передавати дані. 

На «вході» відвідувачів ретельно перевірятимуть. Їх просять вказати повне ім’я, офіційну посаду, країну, з якої вони контактують, та доступ до інформації, який вони мають. Посадовці також часто намагаються визначити, який доступ до секретів у людей може бути окрім тих, з якими вони приходять.

Немає гарантії, що передана інформація буде корисною. Однак ветерани розвідки говорять – те, що ЦРУ шукає спосіб спростити для росіян контакт, свідчить про велику кількість бажаючих у черзі. 

«Це сигнал про те, що вони переповнені людьми, які хочуть зв’язатися з розвідкою США менш ніж безпечними шляхами. У наш час я вважаю доцільним запропонувати засоби для першого контакту, які є безпечнішими за спробу зайти у посольство чи підійти до американця на вулиці», – говорить Джон Сіфер, колишній офіцер ЦРУ з майже 30-річним досвідом, в тому числі і в Росії.

Звісно, російська контррозвідка буде напоготові щодо таких випадків. Ден Хоффман, який у минулому обіймав високу посаду у ЦРУ в Москві, попереджає: 

«Слід бути дійсно обережними з росіянами, які шукають спосіб передати інформацію. Зокрема, ФСБ буде стежити за людьми». 

Попри те, що російський уряд обмежив використання деяких соцмереж у своїй країні, багато з них все ще активно використовуються. Facebook і Twitter навіть отримали більше популярності, а попит на послуги VPN у Росії в березні зріс на 2692%. Уряд США вважає, що таким чином все ще можна спілкуватися з російською аудиторією.