Microsoft Edge обійшов Safari від Apple та став другим за популярністю у світі браузером для настільних комп’ютерів. Про це свідчать дані веб-аналітики StatCounter.

Microsoft Edge зараз використовується на 10,07% настільних комп’ютерів у всьому світі, що на 0,46% випереджає Safari, доля якого становить 9,61%. Google Chrome залишається на першому місці з домінуючою часткою 66,64%, а Firefox від Mozilla стоїть на четвертому з 7,86%.

Microsoft Edge тепер другий у світі за популярністю браузер для настільних ПК, він обійшов Safari

Як браузер Windows 11 за замовчуванням, популярність Edge зросла останніми місяцями. Вперше ознаки того, що він обжене Safari та посяде друге місце, з’явилися ще в лютому, коли він використовувався на 9,54% настільних комп’ютерів у всьому світі. Ще в січні 2021 року Safari займав 10,38% ринку, що свідчить про поступове падіння популярності протягом останніх 14 місяців.

Проте якщо подивитися на мобільні платформи, то це інша історія, яка підкреслює відсутність у Microsoft мобільної операційної системи після закриття Windows Mobile. Згідно з аналізом StatCounter, браузер Edge навіть не потрапив у шість кращих браузерів для мобільних пристроїв, в той час, як Chrome займає перше місце та має частку 62,87%, а Safari на iPhone та iPad на другому місці з 25,35%. На третьому місці з великим відривом знаходиться Samsung Internet з часткою 4,9%.

Тому якщо подивитися на загальну статистику для настільних комп’ютерів та мобільних пристроїв, Chrome є лідером з 64,36%, Safari знаходиться на другому місці з 19,13%, а Edge займає лише третє місце з 4,07% загальної частки ринку. Далі йдуть Firefox, Samsung Internet та Opera з 3,41%, 2,84% і 2,07% відповідно.