28 квітня 2022 р. Boeing Defense, Space & Security презентувала перший серійний Boeing–Saab T-7A Red Hawk – новий реактивний тренувальний літак, який стане базовою машиною для підготовки пілотів на винищувачі 5-ого, та, імовірно, і 6-ого покоління.

Спільне дітище американської Boeing та шведської Saab AB перемогло у конкурсі по програмі заміни тренувальних літаків Northrop T-38 Talon, які вірою та правдою служать ВПС США та NASA ще з початку 1960-х років. T-38 – гарна та надійна машина, але останні літаки серії будували ще у 1972 році, тобто наймолодшим з них вже 50 років, час і відпочити. До того ж це все ж таки літак 3-ого покоління, в той час, як пілоти США починаючи з 2005 року літають вже на винищувачах 5-ого покоління, а літаки 6-ого покоління вже розробляються й очікуються у 2030-х роках.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk – реактивний тренувальний літак 5-ого покоління

Програма пошуку наступника Northrop T-38 Talon почалась ще у 2003 році, але лише у 2015 р. були сформульовані технічні та експлуатаційні вимоги. Контракт передбачає постачання 351 літака. Сума контракту становить $9,2 млрд. Потенційно Boeing–Saab збирається побудувати та продати 2 700 (!) T-7A Red Hawk замовникам з усього світу.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk змагався з італійським Leonardo T-100 (варіація на тему Alenia Aermacchi M-346 Master, який своєю чергою веде родовід від російського Yakovlev Yak-130), американо-корейським Lockheed Martin / KAI T-50 Golden Eagle, оновленою версією BAE Systems Hawk від Northrop Grumman / BAE Systems (один з варіантів цього літака – гарно відомий ВМС США McDonnell Douglas T-45 Goshawk), TAI Hürjet від американської Sierra Nevada Corporation та турецької Turkish Aerospace Industries, ATG Javelin від американської Aviation Technology Group та Textron AirLand Scorpion. Як бачите, конкуренція була дуже завзята. У вересні 2018 р. ВПС США оголосили Boeing–Saab T-7A Red Hawk переможцем.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk – реактивний тренувальний літак 5-ого покоління

Перший серійний зразок T-7A Red Hawk, який було представлено 28 квітня 2022 р. у Сент-Люїсі, має характерну чорно-біло-червону ліврею з подвійним червоним кілем. Це не просто так. Літак отримав таку ліврею на честь винищувачів часів Другої світової війни P-51 Mustangs підрозділу Tuskegee Airmen – першого підрозділу ВПС США, що складався з темношкірих пілотів.

Цікава особливість Boeing–Saab T-7A Red Hawk – це новітнє ПЗ, яке використовувалось у процесі розробки. Весь процес пройшов у цифровому форматі з використанням передових технологій цифрового моделювання та виготовлення. Від концепції до першого польоту T-7A пройшло лише 36 місяців. Це дійсно вражаючий результат. Новий тренувальний літак має програмне забезпечення з відкритою архітектурою, цифрові елементи керування, новітні технології цифрового кокпіту та таке інше. Все це забезпечує новий рівень безпеки та якості підготовки майбутніх пілотів-винищувачів.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk – реактивний тренувальний літак 5-ого покоління

Ще одна особливість T-7A Red Hawk – передова цифрова виробнича лінія, на якій процес з’єднання фюзеляжу з крилами займає усього 30 хвилин, з мінімальним використанням інструментів та свердлінням. Крім того, конструкція Т-7 дозволяє у майбутньому підготувати літак для нових ролей, наприклад, легкого штурмовика чи винищувача.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk був розроблений для найбільш повної імітації винищувача 5-ого покоління, і це важливо, оскільки Авіаційне управління освіти та навчання ВПС США збирається оновлювати програми підготовки пілотів. За словами голови управління генерал-лейтенанта Бреда Вебба, за десять років 60% пілотів Повітряних сил літатимуть на винищувачах 5-ого покоління.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk – реактивний тренувальний літак 5-ого покоління

Це саме те, про що нещодавно казав один з американських пілотів з приводу надання Україні винищувачів 5-ого покоління – у цьому просто нема сенсу. Неможливо перевчитися з літаків 4-ого покоління на 5-е: там зовсім інші принципи керування, інші рефлекси, інший рівень занурення у технології. Саме тому пілоти літаків 4-ого покоління залишаться на своїх машинах до кінця кар’єри, а пілотів сучасних літаків будуть готувати з нуля.

Це анітрохи не принижує асів ВПС України – дайте їм F-15 чи F-16 (а так і буде!), вони швидко захоплять перевагу у повітрі. Але навчалися наші пілоти ще на старих Л-39 «Альбатрос» від чехословацької Aero Vodochody, яким теж виповнилося вже 50 років. Сподіваємось, після перемоги це зміниться, і майбутні українські пілоти будуть навчатися на Boeing–Saab T-7A Red Hawk, а боронити небо України на Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Boeing–Saab T-7A Red Hawk – реактивний тренувальний літак 5-ого покоління

Характеристики
Екіпаж – 2 особи
Довжина – 14,15 м
Розмах крил – 10 м
Висота – 4 м
Маса порожнього – 3250 кг
Максимальна злітна маса – 5500 кг
Двигун – General Electric F404-GE-103
Тяга – 49 кН
Тяга форсажна – 76 кН
Максимальна швидкість – 1300 км/год
Крейсерська швидкість – 975 км/год
Стеля – 15 240 м
Дальність польоту – 1840 км