Дослідник із Сингапура Ван Веймін самотужки переміг 469 команд з усього світу у конкурсі на створення кращої у світі моделі штучного інтелекту (ШІ), яка б розпізнавала діпфейки. Модель Вана могла відділити справжні відео від тих, де цифровими методами були змінені обличчя, голоси або те й інше, з точністю 98,53%. 

За перемогу Ван Веймін отримав грошову винагороду в розмірі $100 000. Йому також надали $300 000 гранту на комерціалізацію винаходу. Однак чоловік, що працює в китайському технологічному гіганті ByteDance, планує інтегрувати розробку у платформу BytePlus, яка належить компанії. Таким чином платформа зможе пропонувати послугу виявлення діпфейків своїм клієнтам. 

«Хороший чи поганий, діпфейк – це нова технологія, яку просто не можна ігнорувати», – говорить Ван. Чоловік також додає, що вирішив взяти участь у конкурсі, бо проблеми, з якими стикаються медіа, відповідають його дослідницьким інтересам. Він дуже зацікавлений у вирішенні реальних проблем за допомогою AI-продуктів. 

Технологія діпфейку використовує AI для створення дуже реалістичних зображень та аудіо, які можуть використовувати для заміни зовнішності та голосу однієї людини на іншу. Цим можуть скористатися не лише заради розваг, а й із метою дезінформації. Наприклад, російська пропаганда поширювала у мережі діпфейк відео з президентом України Володимиром Зеленським.  

На церемонії нагородження, яку провели у п’ятницю, міністр комунікації та інформації Тан Кіат Хоу зауважив, що конкурс був своєчасним – зважаючи на загрозу діпфейків та їхній потенціал у поширенні дезінформації. 

«Технології – не лише частина проблеми. Вони можуть бути частиною рішення також. Однак технології не можуть бути єдиним рішенням проти дезінформації. Їх потрібно доповнити широким набором заходів у суспільстві», – наголосив міністр.