Навіть ті, хто перехворів на перші підваріанти Омікрону, не можуть бути в безпеці від його наступних мутацій. Про це попереджають дані з Південної Африки, повідомляє ArsTechnica

Зараз країна перебуває на початку нової хвилі захворювань. У ній переважають два підваріанти – BA.4 та BA.5. Попри величезну захворюваність на перший підваріант BA.1 у грудні, протягом останніх двох тижнів захворюваність на Омікрон зросла на 269%. Госпіталізацій також стало більше, а смертність зросла на 18%. 

Попередні дані, опубліковані минулого тижня, пояснюють збільшення кількості випадків. Підваріанти Омікрону BA.4 та BA.5 уникають нейтралізуючих антитіл, які утворились після захворювання на BA.1. 

Дослідники у лабораторії протиставили нейтралізуючі антитіла від людей, інфікованих на BA.1, підваріантам BA.4 та BA.5. Вони мали зразки від 24 невакцинованих, які хворіли на BA.1. та 15 вакцинованих, які також на нього хворіли. У невакцинованих, рівень нейтралізуючих антитіл був у 7,6 та 7,5 раза нижчим відповідно для BA.4 та BA.5, у порівнянні з першим підваріантом. У вакцинованих, рівень захисту знизився у 3,6 та 2,6 раза відповідно. 

Попередні дані свідчать про те, що нові підваріанти уникають захисту, який утворився після захворювання на попередні версії вірусу. Вакциновані люди захищені від нього краще – однак у регіонах із малою кількістю щеплених Омікрон може надалі провокувати нові хвилі захворюваності на кшталт тієї, яка триває зараз.