Науковці, що працюють у NASA над телескопом Джеймса Вебба, повністю вирівняли масивні дзеркала космічної обсерваторії. Це означає, що команда може рухатись далі з налаштуванням інструментів та підготувати їх до зйомки чітких фото космосу. 

Ще в січні телескоп Вебба завершив розгортання набору з 18 дзеркал. Їх будуть використовувати, щоб спрямовувати світло від космічних об’єктів до інструментів для створення картинки. Однак щоб фокусувати це світло правильно, дзеркала ретельно вирівнювали впродовж трьох місяців. 

У березні дзеркала вирівняли у відповідність до основного інструмента телескопа – ближньої інфрачервоної камери. Це дозволило їй сфокусуватися та зняти кришталево-чисте зображення яскравої зірки. Потім команда продовжила вирівнювання дзеркал відповідно до інших інструментів телескопа. Зараз роботу над ними завершено. 

Дзеркала телескопа Джеймса Вебба повністю вирівняли та сфокусували – є перші зображення

Команда підтвердила, що дзеркала узгоджені та спрямовують світло на всі чотири інструменти, серією тестових фотографій, які охоплюють все поле зору телескопа. За словами науковців, оптичні характеристики телескопа продовжують перевершувати їхні найоптимістичніші очікування. 

«Ці чудові тестові зображення з успішно вирівняного телескопа демонструють, чого можуть досягти люди з різних країн і континентів, коли є чіткий науковий підхід до дослідження всесвіту», – говорить Лі Файнберг, менеджер NASA, який працював над телескопом. 

З дзеркалами на позиції, науковці можуть переходити до введення в експлуатацію наукових інструментів. Унікальні лінзи, маски, фільтри та інші прилади, які забезпечують роботу надзвичайно складних інструментів, мають ретельно налаштовуватись впродовж наступних двох місяців. Телескоп має бути готовий до початку наукових операцій у середині цього року.