За останнє десятиріччя криптовалюта стала ключовою частиною фінансових ринків і масової культури. Її ринкова ціна злетіла від $5,4 мільярда до $1,8 трильйона, згідно з Coin Market Cap – сайтом, що відстежує криптовалютну статистику. Тим часом знаменитості щедро рекламують розкішний спосіб життя, який може забезпечити крипта. 

На думку вчених, криптовалюта має більше шансів перетворитися на залежність у порівнянні зі ставками на спорт, азартними іграми та традиційним фінансовим інвестуванням, пише The Washington Post. Нею можна торгувати цілодобово, на відміну від більшості акцій. Не потрібно їздити в казино, щоб робити внески. Зміни у цінах на крипту, особливо на альтернативні валюти, можуть бути швидкими та забезпечити мозку миттєве відчуття винагороди. Через децентралізовану природу криптовалюти також стає простіше приховати фінансові впливи залежності. 

У останні місяці Метт Деймон рекламував Crypto.com – додаток, який допомагає торгувати криптовалютою. Інші знаменитості просувають криптовалютну біржу FTX. Інфлюенсери на YouTube, TikTok, Instagram and Twitter демонструють життя, наповнені польотами в першому класі, розкішними басейнами на дахах та іншим, що підтверджує здатність криптовалют збагатити. 

Ліа Новер, директорка з вивчення азартних ігор в Рутгерському університеті, говорить, що привабливі додатки для інвестування посилюють розвиток залежності. Яскраві графіки у режимі реального часу роблять купівлю криптовалют схожою на відеогру. 

«Вони знають, як змусити людей сильніше захопитися чимось – це висока активність, швидкий оборот з позитивною винагородою. Ось чому люди люблять лотерейні квитки із захисним покриттям – бо вони можуть шалено їх дряпати й отримати свою винагороду у ту ж секунду, що дає їм сплеск дофаміну. Ці люди (залежні від криптовалют) роблять так само», – говорить експертка. 

Терапевти помітили збільшення кількості тих, хто шукає допомоги із крипто-залежністю. Пара терапевтів з Нью-Йорка, які лікують криптовалютну залежність, говорять, що попит на їхні послуги зріс на 40%. Допомоги потребують люди з усього світу. 

Водночас лікування доступне для привілейованої меншості. Послуги цих терапевтів коштують по $2500 за консультацію. Лікувальний план на 45 днів, який є більш інтенсивним за звичайну «розмовну» терапію, коштує $25000. Щоб позбавити від залежності, вони зустрічаються з членами родини, мають доступ до банківських рахунків та бачаться з пацієнтами кілька разів на тиждень. 

Більшість людей приходять до них по допомогу, коли вже мають шестизначні борги, зруйнували свої стосунки, зустрілися з сильними виявами депресії та мають інші види залежності – від алкоголю, кокаїну тощо. Крім того, до терапевтів звертаються досить заможні особи. Тим, хто не має значних статків, буває складніше отримати лікування. 

Хоча дослідження ще тривають, кілька останніх із них підтверджують існування зв’язків між криптовалютним трейдінгом і залежністю. У квітні група фінських дослідників довела, що ті, хто торгує криптою, також мають сильну залежність від азартних ігор, відеоігор та інтернету. Найчастіше криптотрейдери – це емігранти, які мають вищий рівень психологічного стресу і самотності у порівнянні з біржовими трейдерами. 

Американська асоціація психіатрів не класифікувала криптовалютну залежність як підвид ігрової залежності. Для цього ще не провели достатньо досліджень. Попри все, Ліа Новер говорить, що люди з крипто-залежністю можуть отримати допомогу у консультанта, який займається азартними іграми. 

«Від чого вони справді залежні, так це від ризику. Кожен, хто може надати гарне лікування від азартних ігор, може лікувати криптозалежність теж», – наголошує фахівчиня.