Один з найуспішніших і найбагатших інвесторів світу Уоррен Баффетт залишається скептичним щодо Bitcoin попри те, що криптовалюта набуває визнання. На щорічних зборах акціонерів Berkshire Hathaway він зауважив, що це невиробничий актив, який не створює нічого конкретного, повідомляє CNBC

Попри те, що уявлення суспільства про криптовалюту змінюються, Баффет все одно її не купував. 

«Збільшиться він чи зменшиться у наступному році, чи за 5 або 10 років, я не знаю. Однак одна річ, у якій я точно впевнений, що він не виробляє нічого. У ньому є магія і люди додають магію до багатьох речей», – сказав інвестор. 

Навіть ентузіасти Bitcoin здебільшого розцінюють криптовалюту як пасивну власність, яку інвестори купують і тримають, сподіваючись на зростання ціни протягом тривалого періоду. 

Більш досвідчені інвестори можуть використовувати криптовалюти для кредитування або у якості застави. Однак валюти, які для цього використовують, здебільшого молоді та спекулятивні. 

Баффетт пояснив, чому він не бачить цінності у Bitcoin, у порівнянні з іншими речами, які створюють інші типи вартості. 

«Якби ви сказали, що за 1% частки всіх сільськогосподарських угідь у США наша група має заплатити $25 мільярдів, я випишу вам чек сьогодні вдень. [За] $25 мільярдів я тепер володію 1% сільськогосподарських угідь. [Якщо] ви запропонуєте мені 1% усіх багатоквартирних будинків у країні і хочете ще $25 мільярдів, я випишу вам чек – це дуже просто. 

Тепер, якби ви сказали мені, що володієте всім Bitcoin у світі, і запропонували його мені за 25 доларів, я б його не взяв, бо що би я з ним робив? Я мав би продати його вам так чи інакше. Це нічого не дасть. Квартири будуть приносити орендну плату, а ферми виробляти їжу», – говорить інвестор. 

Інвестори роками думали про те, як оцінювати Bitcoin – частково через те, що він здатний виконувати різні функції. На західних ринках він здебільшого був інвестиційним активом. На інших ринках люди все ще бачать потенціал використовувати його як цифрову валюту. 

«Активи, щоб мати цінність, повинні щось комусь доставляти. І є тільки одна прийнята валюта. Ви можете придумати безліч речей – ми можемо виставити Berkshire coins – але в кінці-кінців, це – гроші, – сказав Баффет, підіймаючи банкноту у $20. – І немає жодної причини, чому уряд Сполучених Штатів має дозволити Berkshire coins замінити їхні гроші».