Вчені з Делфтського технічного університету розробили схему надпровідника, яку раніше вважали неможливою. Це односторонній надпровідник з нульовим опором, який блокує будь-який струм, що йде у протилежному напрямку.

Суперпровідники можуть зробити електронні пристрої в сотні разів швидшими, одночасно усуваючи втрати енергії. Однак магнітні поля традиційно були необхідними, щоб запобігти їх провідності у всіх напрямках. Це означало, що вони не були практичними для класичних обчислень. 

Цього разу команда вчених запропонувала альтернативний метод контролю напрямку струму у надпровіднику без магнітів. Вони використали новий квантовий матеріал під назвою Nb 3 Br 8, розроблений командою з фізики матеріалів з Університету Джона Хопкінса. 

Вчені відклеїли лише пару атомних шарів цього матеріалу і зробили дуже-дуже тонкий «сендвіч», розділивши ним два надпровідники. Це було б неможливе зі звичайними 3D-матеріалами.   

«Технологія, яка раніше була можлива лише з використанням напівпровідників, тепер потенційно може бути створена за допомогою надпровідників з використанням цього будівельного блоку. Це означає швидші комп’ютери з частотою до терагерц – що у 300-400 разів швидше за комп’ютери, які ми зараз використовуємо», – говорить Мазхар Алі, дослідник, який разом із командою зробив відкриття.   

Одна з перешкод до масового використання надпровідників – це дуже низька температура, якої вони потребують. Вчені проводили експерименти за температури -196 °C. Зараз вони вважають, що надпровідник найкраще використовувати в централізованих серверних фермах і суперкомп’ютерах. Так винахід може допомогти найбільшій кількості людей за найменших витрат.