За словами військово-морського аналітика, на супутникових знімках від Maxar Technologies видно, що Росія розмістила навчених дельфінів біля входу до Севастопольської гавані в Криму, яку російські війська окупували у 2014 році, пише The Washington Post.

Х І Саттон, аналітик з підводних човнів, який у середу вперше повідомив про дельфінів для Військово-морського інституту США, сказав, що загорожі з дельфінами були перенесені туди в лютому, приблизно під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Він сказав, що дельфіни можуть бути використані для протидії українським дайверам-диверсантам, під час спроби проникнути в порт, щоб саботувати російські військові кораблі — для цієї ролі, за його словами, Сполучені Штати та Росія раніше готували морських ссавців.

Росія використовує дельфінів для захисту військово-морської бази Криму

У електронному листі до The Post представник Maxar Technologies погодився з аналізом і поясненням Саттона щодо загонів для дельфінів, нещодавно сфотографованих їхніми супутниками.

З 1960-х років ВМС США тренують дельфінів і морських левів, щоб вони допомагали захищатися від підводних загроз. За словами морських експертів, дельфіни мають найскладніший гідролокатор, відомий науці, завдяки чому їм відносно легко виявляти міни та інші потенційно небезпечні об’єкти на дні океану, які важко виявити за допомогою електронного гідролокатора.

Програма підготовки морських ссавців ВМС США, яка базується в Сан-Дієго, була розсекречена в 1990-х роках. Це полегшило посадовцям роботу у протистоянні наполегливим заявам зоозахисників про те, що ссавців використовували як наступальну зброю — міф, популяризований науково-фантастичним фільмом 1973 року «День дельфіна», в якому вчений навчає дельфінів спілкуватися з людьми. У фільмі дельфінів викрали та спробували використати їх як частину політичного замаху на вбивство.

Росія використовувала базу в Севастополі в радянські часи для навчання дельфінів для військових цілей, таких як закладка вибухівки на кораблі або пошук мін. Чи були вони коли-небудь залучені для військових операцій, невідомо. Після розпаду Радянського Союзу севастопольський заклад використовувався Україною для підготовки дельфінів для сеансів терапії. Росія відновила навчання військових морських ссавців після того, як взяла під контроль місто-порт у 2014 році.

У 2019 році норвезькі ЗМІ повідомили, що біля узбережжя країни сплив білий кит в упряжці. Це спонукало місцевих морських експертів припустити, що вони натрапили на ссавця, який був частиною російської військово-морської програми підготовки.