Інженери з Массачусетського технологічного інституту створили динамік завтовшки з аркуш паперу. Ним можна вкривати поверхні, перетворюючи стіни та предмети на гучномовець. За словами винахідників, динамік може створювати якісний звук і не споживає багато енергії. 

Дослідники розробили власну технологію виготовлення для такого динаміка. Зразок розміром з долоню, який показала команда, важить, як монетка. Він утворює звук з мінімальними відхиленнями незалежно від поверхні, до якої його кріплять. При цьому  динамік-плівка споживає лише частину енергії, яка потрібна для звичайного гучномовця.

«Це дивовижне відчуття — взяти те, що виглядає як тонкий аркуш паперу, прикріпити до нього два затискачі, підключити його до порту для навушників і почути звуки, які він видає. Його можна використовувати де завгодно. Для запуску потрібно лише трохи електроенергії», — каже Володимир Булович, керівник лабораторії органічної та наноструктурної електроніки (ONE Lab), директор MIT.nano і старший автор дослідження.

За словами науковців, динамік можна масштабувати та створювати тонкі гучномовці достатніх розмірів для того, щоб вкрити ними стіни кімнати або салон авто. Це обіцяє ефект захоплюючого звуку без очевидного джерела. 

Також розробку зможуть використовувати для активного шумопоглинання. Наприклад, можна буде поєднати технологію динаміка з іншою електронікою та мікрофонами, щоб він міг нейтралізувати звуки. 

Більшість динаміків-плівок, які розробляли раніше, були непридатні для встановлення на поверхню – вони мали вільно вібрувати, щоб генерувати звук. У нинішній розробці це обмеження подолали. Замість того, щоб змусити вібрувати всю плівку, у дизайн додали крихітні куполи на тонкому шарі п’єзоелектричного матеріалу, які вібрують окремо. 

Згори та знизу куполи оточені плівкою-проставкою, яка не дозволяє їм торкатися поверхні та дає можливість вібрувати вільно. Шари проставки також захищають куполи від зношування під час щоденного використання і підвищують довговічність динаміка. 

Наразі невідомо, чи знайде ця технологія споживче або комерційне використання. Однак за словами її розробників, варіанти застосування винаходу майже безмежні.