На кваліфікації до офіційного турніру по Dota2 від Valve, відомого The International, гравець російської команди Virtus Pro намалював на карті букву Z, символ, який підтримує агресію проти України, та який цивілізований світ вже прирівнює до нацистської свастики.

Гравець Virtus Pro під час турніру намалював на карті букву Z, символ російської війни в Україні

“Є такий турнір The International, де призовий за $40 млн. Щоб туди потрапити команди по всьому світу грають кваліфікації у своїх регіонах і тричі на рік грають на Major, на турнірах на яких можна заробити залікові бали для кваліфікації на The International. Так ось зараз якраз йде такий турнір, і є така команда як Virtus Pro, вона належить холдингу ESForce, що є частиною VK Group.

Valve та організатори ввели санкції та не дозволили гравцям грати під назвою Virtus Pro та залучати спонсорів, тобто зробили як у тенісі. Але гравці у другому матчі на кваліфікації продемонстрували свою позицію. Матч транслювався на весь світ і граючи проти колективу Mind Games, в складі якого 2 білоруси та 2 українці, гравець Virtus Pro, Іван Москаленко, який грає під ніком Pure, намалював на карті символ Z” – пояснює ситуацію відомий український кіберспортивний коментатор Віталій Волочай, v1lat.

Гравці можуть малювати на карті в Dota2, щоб показати один одному план дій, наприклад куди йти чи що робити, цього не бачать суперники з іншої команди, але  бачать глядачі. Саме цей спосіб використав Pure, показавши свою позицію та позицію команди щодо війни в Україні.

Ця ситуація ще раз показує, що більшість росіян підтримують нічим не спровоковану агресію Росії та геноцид українців. Відповідно, вони не мають брати участь у міжнародних змаганнях. “Ми вже звернулися до організації, яка проводить турнір в США, і вони разом з Valve в цей час проводять розслідування” – зазначає Віталій Волочай.