Сполучені Штати, усі країни-члени Європейського Союзу та 32 країни, що не входять до ЄС, оголосили «Декларацію майбутнього інтернету», яка визначає пріоритети «відкритого, вільного, глобального, сумісного, надійного та безпечного» інтернету. У документі висвітлюються такі цілі, як доступність, нейтральність мережі та видалення незаконного вмісту, не обмежуючи свободу вираження поглядів, хоча у декларації пропонується мало конкретики для їх досягнення.

Декларація на трьох сторінках, узагальнена Білим домом та Європейською комісією, пропонує широке бачення інтернету, а також намагається висвітлити більш конкретні питання для 61 підписанта.

«Нас об’єднує віра в потенціал цифрових технологій для сприяння підключенню, демократії, миру, верховенства права, сталого розвитку та реалізації прав людини та основних свобод», – йдеться у документі. «Доступ до відкритого інтернету обмежений деякими авторитарними урядами, а онлайн-платформи та цифрові інструменти все частіше використовуються для придушення свободи вираження поглядів та заперечення інших прав людини та основних свобод».

У декларації наголошується, що інтернет має бути децентралізованим і глобально взаємопов’язаним, і йдеться про те, що країни повинні «утримуватися від підриву технічної інфраструктури, необхідної для загальної доступності та цілісності інтернету». Це неявна відмова від «splinternet», інтернету, який фрагментований країнами, що забороняють певні послуги та закривають доступ до сайтів.

Документ є протилежністю бачення таких країн, як Росія та Китай, які сильно обмежили доступ до іноземних сайтів і програм, та звісно не підписали декларацію. На жаль, документ також робить приреченими на відмову запити України про відключення Росії, як країни-агресора, від глобальних доменних послуг.

Обговорення конфіденційності та безпеки в документі показує кроки, які ЄС вживав останніми роками, зокрема Загальний регламент про захист даних (GDPR) та Закон про цифрові послуги (DSA), що накладають більші зобов’язання на вебсервіси щодо видалення незаконного вмісту та запобігання шкоди користувачам. У ньому засуджується використання «алгоритмічних інструментів або методів» для нагляду та пригнічення, включаючи соціальні рейтинги – концепцію, проти якої ЄС ввів законодавчі акти після того, як вони стали поширеними в Китаї.

Підписанти також погоджуються підтримувати принципи нейтралітету Мережі та «утримуватися від блокування або приниження доступу до законного вмісту, послуг і програм в інтернеті», хоча в декларації не обговорюються закони, які можуть перешкодити у цьому приватним постачальникам інтернет-послуг.