Центральноафриканська Республіка прийняла біткоїн за офіційну валюту. Відтепер він є законним платіжним засобом у межах країни. Згідно із заявою президента республіки, законодавці ухвалили таке рішення одноголосно, повідомляє BBC.

Цей крок ставить ЦАР «на карту найсміливіших та найбільш далекоглядних держав світу», – йдеться у повідомленні. 

Центральноафриканська республіка – одна з найбідніших країн світу. Водночас вона багата на діаманти, золото та уран. Не без участі Росії у країні десятиліттями точаться конфлікти. ЦАР є близьким російським союзником, а найманці з групи Вагнера допомагають державі боротися із повстаннями. 

Для користування біткоїном потрібен інтернет, однак у 2019 році лише 4% населення ЦАР мали доступ до мережі. Зараз країна використовує франк КФА за підтримки Франції – як і більшість інших французьких колоній у цій частині світу. Дехто розглядає ухвалення біткоїна як спробу ослабити КФА на тлі боротьби Росії та Франції за вплив на республіку, що має багаті надра. 

«Контекст, який полягає у систематичній корупції та російських партнерах, які потрапили під міжнародні санкції, викликає підозри», – говорить французький аналітик Тьєррі Віркулон. 

Реакція мешканців Центральноафриканської республіки на це рішення неоднозначні. З одного боку, бізнесменам більше не доведеться носити валізи франків КФА та конвертувати їх в іншу валюту, щоб робити покупки за кордоном. Це також дозволяє відійти від КФА, який сприймають пережитком колоніальної епохи, що допомагає Франції підтримувати економічний контроль. З іншого боку – доступ до інтернету в країні недостатньо розвинений. ЦАР має більш нагальні потреби, як-от безпека, освіта та доступ до питної води. 

Країна страждає від постійного конфлікту з моменту здобуття незалежності у 1960 році. У 2013 владу тут захопили мусульмани. З 2016 року ЦАР почала зміщувати стратегічний альянс від Франції до Росії після того, як до влади прийшов президент Фостен-Аршанж Туадера. 

Центральноафриканська республіка – друга у світі країна, яка прийняла біткоїн за офіційну валюту. Першим це зробив Сальвадор у вересні минулого року. Тоді рішення розкритикували багато аналітиків. За їх словами, це збільшує ризик фінансової нестабільності, а також може допомогти криміналітету відмивати кошти.