Українські посадовці закликають обмежити використання китайських дронів DJI. За їх словами, технічні «збої» у роботі обладнання можуть бути навмисною спробою DJI саботувати захист держави. Успішне використання Росією продуктів DJI також занепокоює. 

Зокрема, про збої повідомляв Тарас Трояк – директор DJI Authorized Retail Store в Україні та голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників. Він скаржився на аероскопи DJI – системи, які ідентифікують та відстежують дрони та їх пілотів. Аероскопи були розміщені по всій країні, в окремих випадках – для захисту критичної інфраструктури. Деякі з цих систем не ввімкнулися на початку війни. 

Це наштовхнуло на думку, що DJI з геополітичних мотивів втрутилась у роботу систем, щоб дозволити російським дронам літати непоміченими. У компанії відкинули звинувачення у підтримці російського вторгнення або втручання у пристрої, які належать українцям. 

Речник DJI Адам Лісберг заявив, що компанія не дозволяє продавати їх споживацькі дрони для воєнних цілей і використання їх у війні неприйнятне. Лісберг також повідомив, що деякі українські аероскопи були несправними ще до початку війни. Компанія ніколи не втручалась у їх роботу. 

Водночас російські військові продовжують успішно використовувати такі ж системи аероскопів, щоб атакувати українські дрони та їх пілотів. У повідомленні Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України йдеться, що «компанія допомагає росіянам у їх атаках».  

Українським солдатам радять не підключати DJI до Wi-Fi або мобільних мереж. Урядовці застерігають, що ці дрони не є безпечними, та закликають припинити використання всіх продуктів DJI, придбаних і ввімкнених в інших країнах. 

Ситуація з DJI в Україні посилила давні суперечки щодо національної безпеки США. Вони стосувались китайського контролю над комерційною технологією, яка має очевидне військове застосування. У міністерстві оборони США заявили, що розглядають ситуацію як можливість залучити більше державного фінансування для американських виробників безпілотників. 

Законопроєкт може стимулювати американські стартапи, які вже постачають свою продукцію в Україну. Ці стартапи – зокрема BRINC Drones Inc. із Сіетла та Skydio Inc. з Кремнієвої долини – поспішають зайняти нішу, яку відкриває в Україні відмова від DJI. 

З минулого місяця BRINC пожертвували Україні 10 дронів та продали не менш ніж 50 для захисту держави. Пілоти гелікоптерів та працівники ДСНС використовують їх у пошуково-рятувальних та розвідувальних місіях. 

Дрони від американських стартапів замінюють китайські DJI під час війни в Україні
Тактичний безпілотник BRINC. Джерело: The Wall Street Journal

Skydio пожертвував десятки дронів для Міністерства оборони України. Ще сотні продали неурядовим організаціям та державам, які підтримують Україну. Стартап має команду, яка працює на повний день, щоб постачати дрони українцям. Загалом до 10 американських стартапів повідомили, що вони жертвували або продавали їх дрони та системи захисту від дронів до України. 

Американські стартапи говорять, що їх дрони мають високий рівень безпеки. Місцезнаходження та дані дронів Skydio захищені шифруванням військового рівня, так само як і у дронів з Teal Drones Inc., що поставили до України 15 безпілотників. Розробки BRINC використовують лідар замість GPS для навігації у польоті. Усе це не дозволить російським системам легко відстежити дрони.

Оборонні дрони Fortem Technologies Inc. з Юти, призначені для збивання в небі ворожих безпілотників, важко виявити під час польоту. Частково це завдяки тому, що дрони використовують радар для навігації та літають автономно. Міністерство оборони України замовило обладнання від Fortem. Цього місяця виробник вже відправив кілька систем захисту проти дронів. Інший виробник – Dedrone із Сан-Франциско – також постачає протидронові системи для використання в Україні. 

При цьому DJI все ще розглядають як еталон в індустрії безпілотників. Він є простим у використанні любителями та дешевшим за інші моделі.