Майже половина всіх автомобілів Tesla, випущених за останній квартал, мають літій-залізо-фосфатні (LFP) акумулятори без кобальту. Про це компанія повідомила у фінансовому звіті за перший квартал 2022 року. 

На LFP-батареї вже перевели моделі Standard Range Model 3 та Model Y, які виробляють у Китаї. Також на безкобальтові акумулятори планують перевести стандартну лінійку Model 3, відому як Model 3 Rear-Wheel-Drive, яку виготовляють на заводі у Фрімонті, США. 

«Диверсифікація хімічних елементів акумуляторів критична для збільшення у перспективі їх ємності, для кращої оптимізації наших продуктів для різних варіантів використання та розширення бази наших постачальників. Ось чому майже половина автомобілів Tesla, вироблених у першому кварталі, були обладнані літій-залізо-фосфатними (LFP) акумуляторами, які не містять нікелю або кобальту. 

Наразі LFP-батареї використовуються у більшості стандартних лінійок наших автомобілів, а також у комерційних рішеннях для зберігання енергії. Завдяки нашим енергоефективним двигунам, Model 3 з акумулятором LFP все ще має запас ходу 267 миль (430 км) за EPA», – йдеться у звіті.  

Протягом кількох останніх років Ілон Маск неодноразово говорив, що Tesla планує перевести більше електромобілів на LFP-батареї, щоб уникнути проблем з постачанням нікелю і кобальту. 

Літій-залізо-фосфатні акумулятори традиційно дешевші та безпечніші, однак мають меншу енергоємність, що скорочує запас ходу і робить електромобілі менш ефективними. Останнім часом ці батареї вдосконалили достатньо для використання в автомобілях нижчого класу з невеликим запасом ходу. Це також дозволяє вивільнити матеріали для виробництва більш енергоємних батарей для автомобілів, призначених для поїздок на більші відстані.