Тайвань є лідером на світовому ринку виробництва напівпровідників, контролюючи 46% ливарного ринку та 61% світових потужностей виробництва транзисторів розміром 16 нм і менше. Про це говорить аналітична фірма TrendForce.

У 2021 році Тайвань отримав 26% світового доходу від виробництва напівпровідників і 64% доходу від ливарного виробництва. За прогнозами TrendForce, у 2022 році глобальний ливарний ринок зросте на 20%, до $128,7 мільярда – і частка доходів Тайваню також зросте на два пункти. 

Відомий місцевий виробник Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) збільшить свою частку з 53% до 56%, а інший – United Microelectronics Corp (UMC) – втримається на 7%. У той час менш відомий Powerchip Semiconductor (PSMC) втратить один пункт у частці доходу. 

Попри те, що США та Європа нещодавно вирішили активно фінансувати розвиток нових потужностей з виробництва чіпів, ці зусилля мало що змінять у короткостроковій перспективі. До 2025 року, за прогнозами, розширення тайванських виробників дозволить острову втримати 44% глобального ливарного ринку, 47% потужностей виробництва 12-дюймових пластин та 58% потужностей передового виробничого процесу. 

До планів Тайваню по розширенню виробництва чіпів належало будівництво нових потужностей у Китаї. Однак TSMC також планував відкривати нові фабрики у США, Японії та вдома. UMC розширює наявні заводи у Сінгапурі й Тайвані. PSMC та Vanguard будують нові потужності в межах своєї країни. 

Будуючи підприємства у Китаї, тайванські виробники ризикують наразитися на технологічний і економічний шпіонаж. Тому вони все ще зосереджені на «домашніх» розробках, дослідженнях і розширенні виробництва.  

За прогнозом TrendForce, Тайвань втримає свою ринкову частку, оскільки роками будував екосистему для виробництва чипів. Хоча конкуренти, такі як Intel, прагнуть зменшити свою залежність від азійських чіпів і відновлюють ливарні заводи у США та Європі, для цього потрібен час. Тайвань готовий ним скористатися.