Apple дещо переглянула свою політику стосовно застарілих додатків та ігор, які розміщені в магазині App Store. Компанія почала розсилати електронні листи деяким розробникам із попередженням, що їх продукт буде видалено з App Store через те, що “він не отримував оновлень протягом значного відтинка часу”.

“Ви можете зберегти доступ до цього застосунку для нових користувачів, що дозволить його завантажувати з App Store, якщо випустите оновлення для перевірки протягом 30 днів”, – йдеться в повідомленні від Apple. “Якщо апдейт не буде випущено за цей період, додаток буде видалено з магазина”.

Звісно, така зміна політики одразу отримала велику кількість критики. Зокрема, свою думку висловив Роберт Кабве, розробник із компанії Protopop Games. Він опублікував скриншот листа, де вказано, що Apple збирається видалити його гру Motivoto, яка не оновлювалась з березня 2019 року. При цьому розробник відзначив, що консольні ігри, випущені у 2000-х роках, досі продаються. А політика Apple є несправедливою для розробників інді-ігор.

Розробник клавіатури FlickType Apple Watch, Коста Елефтеріу, заявив, що Apple видалила версію його застосунку, яка була випущена спеціально для людей із порушеннями зору, через те, що додаток не оновлювався понад два роки. Водночас він зазначає у своєму твіті, що колись популярна гра Pocket God не оновлювалась вже 7 років, але досі доступна в App Store. Розробниця Емілія Лазер-Уокер також написала, що декілька її старих ігор були видалені з App Store. На її думку, ігри можуть існувати у вигляді завершених об’єктів.

Apple на своєму сайті інформує, що вона “впроваджує постійний процес оцінки додатків, видаляючи застосунки, які більше не функціонують належним чином, не відповідають поточним інструкціям щодо перевірки або застаріли”. Треба відзначити, що компанія заявила про видалення “покинутих” застосунків з App Store ще у 2016 році. Однак Apple також чітко не вказує, які саме додатки вона вважає “застарілими” – чи стосується це часу, який пройшов від останнього оновлення, чи сумісності з останньою версією iOS.

Раніше цього місяця Google Play Store анонсував схожу ініціативу, що має на меті обмежити видимість застосунків, які не відповідають належному рівню API. Розробники мають оновити свої додатки до 1 листопада 2022 року, але також мають змогу подати заявку на 6-місячну відстрочку, якщо вони не встигають у термін.