У 2020 році Google відкинула плани створити окреме API для запису телефонних дзвінків. А тепер планує видалити такі програми з Google Play, адже вони використовують для цієї функції API доступності (Accessibility API), що передбачені для людей з вадами слуху та зору. Сторінка підтримки Google Play містить нове правило, в якому зазначено: “API доступності не розроблене і не може бути використане для віддаленого аудіозапису дзвінків”. Як не дивно, заборона Google почнеться 11 травня, у перший день Google I/O.

Немає чіткої причини, чому Google забороняє запис дзвінків для програм із Google Play. У багатьох юрисдикціях потрібна згода одного або кількох учасників розмови, щоб почати запис, але як тільки користувач виконує цю вимогу, запис стає цілком законним і корисним. Зокрема, додаток Google Recorder – це диктофон для запису розмов, до яких висуваються схожі вимоги.

Сама компанія Google, схоже, також не має проблем із записом дзвінків, коли мова йде про її власні програми, наприклад, Google Phone на телефонах Pixel підтримує запис дзвінків у деяких країнах. Google просто не надає належних API, щоб дозволити стороннім розробникам додатків конкурувати з ним на цьому ринку, і тепер припиняє використання ними обхідних шляхів.