Цього тижня стартували широкомасштабні навчання НАТО з кібератак. Учасники з 32 країн тренуються протистояти злому критичної інфраструктури, такої, як електростанції та системи протиповітряної оборони. 

«Вправи відображають сценарії атак з реального життя, засновані на кібератаках, які спостерігалися за останні 30 років», – розповів Ян Вест, керівник Центру кібербезпеки НАТО. 

Під час фіктивного злому учасники будуть повинні «підтримати та забезпечити доступність основних ресурсів, таких, як водопровідна станція, електростанція, система ППО, фінансові системи тощо».

У навчаннях із кіберзахисту, відомих як Locked Shields, беруть участь близько 2000 спеціалістів з 32 країн світу. Навчання планували за кілька місяців, і вони не враховують напряму загрози російської війни в Україні. Однак війну та пов’язану з нею кіберактивність, у якій підозрюють Росію та Білорусь, неможливо ігнорувати. 

Нагадаємо, після повномасштабного російського вторгнення в Україну невідомі намагались зламати електронні скриньки членів Європарламенту, які були причетними до прийому біженців з України. У атаці підозрюють білоруських хакерів. Інші зловмисники атакували двох українських державних підрядників, що перебували у Латвії та Литві, країнах-членах НАТО.

Вже за кілька днів від початку вторгнення Центр кібербезпеки НАТО проголосував за включення до нього України на правах учасника, який робить внесок у дослідження та тренування.