Розповсюджена вчора ввечері заява речника Пентагону Джона Ф. Кірбі про надання Україні бойових літаків та запчастин для їх ремонту, виявилась хибною. Тобто Україна отримала запчастини, але знову не літаки. Про це заявило Командування Повітряних Сил ЗСУ.

«Україна не отримувала нові літаки від партнерів!
За сприяння Уряду США Повітряні Сили Збройних Сил України отримали запчастини та комплектуючі для відновлення та ремонту парку літальних апаратів, які є на озброєнні авіації Повітряних Сил, що дозволить поставити до строю більше техніки.» – йдеться в офіційному повідомленні.

Майже з перших днів війни українські урядовці звертаються до країн НАТО з проханням закрити небо над Україною, або хоча б надати Повітряним Силам ЗСУ додаткові літаки та засоби ППО, щоб наші військові зробили це самостійно. І хоч деякі системи ППО Україна все ж таки отримала, з літаками все набагато гірше. Декілька разів мережею вже розповсюджувалися радісні новини про надання літаків від різних країн, але все це було неправдою.

Так і вчора, коли прес-секретар Пентагону Джон Ф. Кірбі сказав що, «Україна отримала додаткові платформи та деталі, які допоможуть мати у повітрі більший флот», журналісти поквапилися інтерпретувати слово «платформи» як «літаки». На жаль, це не так.

Нагадаємо, з самого початку йдеться у першу чергу про літаки радянського виробництва, подібні тим, що вже стоять на озброєнні ЗСУ – винищувачі Су-27 та МіГ-29, штурмовики Су-25. Передача літаків виробництва країн НАТО пов’язана з низкою проблем – сумісність систем озброєння та цілевказання, систем зв’язку та керування, підготовки техніків, зброярів та пілотів, надання запчастин та апаратури для обслуговування та інше.

У будь-якому разі, ремкомплекти та запчастини, це вже хоч щось, і сподіваємось це дійсно дозволить Повітряним Силам ЗСУ підняти в повітря більше винищувачів та бомбардувальників.