У 2021 році команда лікарів була «голопортована» в космос, щоб відвідати астронавтів, які живуть на борту Міжнародної космічної станції (МКС), повідомляє NASA в новій публікації. Команди голограм на чолі з льотним хірургом NASA доктором Йозефом Шмідом і Фернандо Де Ла Пенья Льяка, генеральним директором постачальника програмного забезпечення Aexa Aerospace, були першими людьми, яких коли-небудь «голопортували» із Землі в космос.

«Це абсолютно новий спосіб людського спілкування на величезних відстанях», – сказав Шмід у заяві. «Крім того, це абсолютно новий спосіб дослідження для людини, коли наша людська сутність може подорожувати за межі планети. Нашого фізичного тіла там немає, але наша людська сутність абсолютно там».

Медичну бригаду голопортували на станцію 8 жовтня. Використовуючи камеру Microsoft Hololens Kinect і комп’ютер із користувацьким програмним забезпеченням Aexa, астронавт Європейського космічного агентства Томас Пескет, який у той час перебував на борту станції, провів голорозмову з командою Шміда і Де Ла Пена.

Лікарі-голограми відвідали МКС ще у 2021 році, тепер у NASA великі плани на цю технологію

Технологія «голопортації», яка дозволила реалізувати цю подію, працює за допомогою спеціалізованої технології захоплення зображень, яка реконструює, стискає та передає живі 3D-моделі людей. Ця технологія поєднується з HoloLens, «гарнітурою змішаної реальності» від Microsot, яка поєднує датчики, оптику та технологію голографічної обробки, щоб дозволити власнику побачити зображення голограми або навіть увійти у «віртуальний світ».

Завдяки об’єднанню двох систем користувачі на орбіті можуть не тільки бачити учасників голограми, але також чути й взаємодіяти з ними. Ця технологія не нова, але ніколи не використовувалася в такому складному середовищі, коли користувачі настільки віддалені один від одного.

За даними NASA, ця «нова форма зв’язку» є передвісником широкого використання голограм у майбутніх космічних місіях. Далі агентство планує спробувати двосторонню голограмну комунікацію, за допомогою якої надсилатиме на Землю голограму космонавтів на орбіті, а також голограму користувачів, які перебувають на Землі.