Навіть після скарг Instagram не зміг видалити акаунти, які публікують фото частково одягнених дітей, або дітей у купальниках. Такі сторінки містять сотні сексуалізованих коментарів, повідомляє The Guardian

Meta – материнська компанія Instagram – запевняє у своїй повній нетерпимості до експлуатації дітей. Водночас автоматична перевірка не побачила порушень в акаунтах, на які скаржились через внутрішній інструмент Instagram – тож вони продовжують існувати.

В одному з випадків на сторінці публікували фото дітей у сексуалізованих позах. Після того, як дослідник повідомив про неї у службу підтримки, у той самий день він отримав відповідь, що «‎через великий обсяг» скаргу не можуть розглянути, однак «технологія виявила, що обліковий запис, імовірно, не суперечить правилам спільноти». У суботу він все ще працював, маючи понад 33 тисяч підписників. Подібні сторінки є також у Твіттері. 

Ефективність інструментів для скарг викликає занепокоєння. Критики говорять, що вміст сторінок дозволяють залишити оскільки він не переходить кримінальну межу – попри те, що він пов’язаний з підозрою в незаконній діяльності. Часто акаунти використовують як приманку – коли назагал публікують технічно законні зображення, однак домовляються про зустрічі онлайн у приватних чатах для розповсюдження інших матеріалів. 

Енді Берроуз, керівник онлайн-політики з безпеки дітей в британському Національному товаристві запобігання жорстокості до дітей (NSPCC), описав такі облікові записи як «вітрину» для педофілів. Оскільки соцмережі не вважають їх загрозливими, він закликав депутатів доопрацювати законопроєкт про безпеку в Інтернеті. Закон має регулювати діяльність компаній у соцмережах. Його будуть обговорювати у британському парламенті 19 квітня.  

Імран Ахмед, керівник британського Центру протидії цифровій ненависті, говорить: «Покладатися на автоматичне виявлення, що, як відомо, не може впоратись із простою мовою ворожнечі – не кажучи вже про хитрі та рішучі групи дитячої експлуатації – це відмова від головного обов’язку захищати дітей».