Армія США ретельно вивчає уроки російсько-української війни, щоб підготуватися до можливих сутичок зі своїми головними супротивниками, на кшталт Росії чи Китаю. За навчальним сценарієм, ворог, що контролює умовне місто Уджен, висуває неправдиві звинувачення проти американської бригади, яка готується до атаки. Для звинувачень використовують постійний потік дописів у соцмережах. 

«Думаю, зараз вся армія спостерігає за тим, що відбувається в Україні та намагається вивчити ці уроки. Російсько-український досвід дуже потужно ілюструє для армії, наскільки важливою буде інформаційна сфера. Ми говорили про це протягом 5 років. Однак бачити це на власні очі і бачити потужні виступи Зеленського… Це світова війна, яку нинішній світ може спостерігати у реальному часі», – говорить Міністерка армії США Крістін Вормут, яка два дні спостерігала за навчанням військових у пустелі Мохаве. 

Полковник армії Ян Палмер зазначає, що під час навчань дружні та ворожі сили використовують більше дронів для розвідки та атак. Тож його військові намагаються замаскуватись і закріпитися на місцевості, щоб залишатися непоміченими. У тренувальному місті супротивник впевнений, що зможе стримати бригаду Палмера попри різницю в розмірах. Імпровізовані вороги мають всього близько 1350 вояків, однак кидають проти бригади усе, що мають – від глушіння та інших електронних атак до пропаганди. 

Рольові гравці супротивника також мають телефони. Вони готові швидко знімати та дописувати у соцмережах, щоб виставити військових у найгіршому світлі та постійно перекручувати події. Тож військові Палмера мають розуміти, що вони борються за правду. 

«Це виклик, бо коли я маю багато втрат і мене захоплюють з лівого флангу, а постачання не прибуло туди, де воно потрібне, і я не можу знайти бульдозери – складно думати про те, що хтось щось сказав про мене у Твіттері», – говорить полковник.