Серед списку важкого озброєння на суму в $800 млн, яке США планує передати Україні, є одна дуже незвичайна позиція – Unmanned Coastal Defence Vessels, тобто Безпілотні судна берегової оборони. Що це може бути?

Безпілотний надводний апарат (БПНА) – це категорія суден, які існують ще з кінця XIX століття. Наприклад, ще у 1898 році славнозвісний Нікола Тесла отримав патент на радіокеровану модель човна. Ясна річ, з того часу технології вдосконалились і зараз багато країн працюють в напрямку автономних кораблів цивільного та військового призначення. США не виключення.

Протягом наступних 5 років ВМС США планують витратити аж $4 млрд на розробку, побудову та експлуатацію безпілотних морських систем. Але це поки що плани. Станом на зараз на озброєнні США не стоїть жодного БПНА. Що ж тоді Пентагон планує передати Україні?

Загадкові «безпілотники берегової охорони» від США. Антиядерна парасолька для України?

Говорячи про цю позицію переліку, прессекретар Пентагону Джон Кірбі зазначив, що це «судно, яке може використовуватися для різних місій берегової оборони» і запевнив, що «вони працюють».

Наразі у ВМС США є лише чотири прототипи БПНА. Два з них – експериментальні неозброєні кораблі класу Sea Hunter, побудовані в рамках програми DARPA «Безпілотний корабель протичовнової війни». У цих суден вражаюча автономність та дальність плавання – 70 діб та 19 000 км, але нема ніякої зброї.

Загадкові «безпілотники берегової охорони» від США. Антиядерна парасолька для України?

Ще два кораблі, насправді більш схожі на невеликі самохідні баржі, USV Ranger та USV Nomad, входять в так званий Ghost Fleet Overlord – парк тестових безпілотних транспортних засобів ВМС США. Це також неозброєні тестові платформи, але є одне важливе «але».

У вересні 2021 р. ВМС США розмістили на борту USV Ranger контейнерну пускову установку зенітних ракет RIM-174 Standard ERAM, відомих ще як Standard Missile 6 (SM-6), і провели вдалий пуск SM-6 з такої безпілотної платформи. Тобто USV Ranger та USV Nomad можуть нести зброю, та навіть дуже непогану.

Річ у тому, що SM-6 – це ракета ППО з радіусом дії 370 км та висотою перехвату до 34 км. Швидкість ракети SM-6 – 1,2 км/с, тобто 3,5 Маха і призначена вона для перехоплення літаків, крилатих ракет і… балістичних ракет на останній стадії польоту. Тобто це фінальний рубіж проти ядерної зброї. Так, це не SM-3, яка може збивати балістичні ракети ще у космосі, але якщо SM-3 щось пропустила, то SM-6 повинна виправити цю помилку.

Вартість однієї ракети SM-6 – більш ніж $4,3 млн, тобто витрачати її на абищо не будуть, лише на важливі цілі. Враховуючи, що зараз росіяни почали казати, що не планують ядерний удар по Україні, це саме те, чого слід від них очікувати. І тут БПНА з SM-6, якими дистанційно керують спеціалісти НАТО, стане хоч якоюсь антиядерною парасолькою для Києва.

З огляду на те, що ніяких інших Unmanned Coastal Defence Vessels у США нема, це єдине можливе пояснення.