Дослідники з Кембриджа омолодили клітини шкіри 53-річної жінки так, що вони стали подібними до клітин 23-річної. Науковці вірять, що таким чином можна омолодити й інші тканини організму. У результаті вони прагнуть розробили лікування хвороб, пов’язаних із віком – діабету, хвороб серця та неврологічних розладів. 

Технологія омолодження заснована на тій, яку використали для створення клонованої вівці Доллі понад 25 років тому. Керівник команди професор Вольф Рейк з інституту Бабрахама у Кембриджі сподівається, що омолодження зможуть використати для того, щоб люди довше залишалися здоровими під час старіння. 

Він наголошує, що робота перебуває на дуже ранній стадії. До того часу, коли її зможуть застосувати у клініках, слід вирішити ще кілька наукових проблем. Технологія стовбурових клітин, яку використали для омолодження, підвищує ризик раку – тому команда шукатиме безпечніший спосіб досягти результату. 

Найперше технологію можуть застосувати, щоб розробити ліки для відновлення шкіри у літніх людей там, де вона була порізана чи обпечена. Це може прискорити загоєння. Наступний крок – перевірити, чи працюватиме технологія на інших тканинах, таких як м’язи, печінка та клітини крові. Якщо ж технологія зможе омолодити імунні клітини, це могло б посилити відповідь на вакцинацію та здатність людей боротися з інфекціями.