Італійський бренд Alfa Romeo, без сумніву, один з найбільш відомих в автомобільному світі. Проте також і один з найбільш проблемних: успішних років в історії Alfa Romeo можливо навіть менше, ніж черговий «перезапусків» бренду. Проте ось чергова спроба, яка має забезпечити зростання компанії на найближчі роки.

Коли за кермо беруться фанати

Часто саме люди, а не тільки технології, вирішують хід історії. Зараз ми це спостерігаємо в Україні на прикладі власної історії – водночас компанія Alfa Romeo також отримала нове «ім’я», що має стати синонімом успіху. Знайомтесь, це Жан-Філіп Імпарато – новий керівник італійської компанії, що взявся за кермо на початку 2021 року. І вже досяг певних успіхів: нещодавно бренд Alfa Romeo зафіксував річний прибуток. Вперше за довгий час.

Майбутнє Alfa Romeo: початок – кросовер Tonale, далі – новий Spider

Відверто кажучи, у короткостроковій перспективі показати прибуток не є складною справою: «ріжуться» витрати, все виводиться в «кеш» – ось вам і гарний «плюс». Однак такі «плюси» не можуть бути постійними та за певний час компанія може опинитись в глибокій кризі: через відсутність розвитку, на який колись як раз і порізали витрати. Проте, сподіваємось, Жан-Філіп в курсі справ ліпше нас усіх. Тим більше, що останні п’ять років до Alfa Romeo саме він очолював бренд Peugeot, який буквально здійснив революцію в масовому сегменті ринку: сучасні вражаючи моделі, збільшення продажів та (важливо!) збільшення рівня прибутку. Тобто перед нами керівник зі стратегічним мисленням, що може планувати на декілька років вперед.

А ще – перед нами справжній фанат Alfa Romeo. Адже він відверто зізнається: його перше знайомство зі світом автомобілів відбулось якраз завдяки батьковій автівці Alfa Romeo. Після чого Жан-Філіп перераховує декілька культових моделей італійців, які зачіпають не тільки його серце, а й почуття безлічі справжніх «Alfisti». Одначе поки що рано для сентиментів – потрібне міцне підґрунтя для наступних успіхів. І це підґрунтя має забезпечити, перша за все, кросовер Alfa Romeo Tonale.

Кросовер, якого всі так чекали – Alfa Romeo Tonale

Ідея побудови невеличкого кросовера Alfa Romeo існувала вже декілька років, при цьому попередні концепти досить точно показували дизайн серійної моделі. Яка, зрештою, отримала назву Alfa Romeo Tonale. Що це таке?

Це компактний кросовер. Який насправді не такий вже й компактний: загальна довжина складає 4,53 метра, колісна база нараховує 2,64 метра. Тобто, маємо гідного конкурента для таких відомих автомобілів, як Audi Q3, BMW X1, MINI Countryman, Jaguar E-Pace, Lexus UX. Супротивники геть непрості, однак «італієць» теж непогано підготувався. На вибір покупцю пропонуються бензинові та дизельні двигуни потужністю 130-260 к.с., передній або повний привод, класичний 9-ступеневий «автомат» або роботизовано трансмісія ТСТ. Плюс гібридна PHEV-версія (а куди ж без цього в Європі?) загальною потужністю 275 к.с. та з можливістю автономного руху на електроприводі близько 60 кілометрів.

Проте – яка ж Alfa Romeo і без натяків на «гарячий» спортивний характер? Ось, наприклад: кермо з передавальним відношенням 13,6 – компанія заявляє, що це найбільш «гостре» кермо у класі. Це приклад: в ходовій частині автомобіля використані амортизатори з технологією FSD від виробника Koni. Такі амортизатори обіцяють поєднати комфорт руху та гарну керованість при швидкому маневруванні у зв’язці з декількох поворотів. А ще новий кросовер Alfa Romeo Tonale отримає величезну лінійку різноманітних колісних дисків діаметром 17-20 дюймів. Топовий варіант дисків звісно виконаний у «фірмовому» стилі Alfa Romeo з великими округлими отворами. Можливо, їхати буде жорстко – але ж як динамічно виглядає!

Цікавлять і сучасні «цифрові» можливості автомобіля. Зараз мова йде не стільки про 12,3-дюймовий дисплей панелі приладів або центральний 10,25-дюймовий тач-скрін, скільки про застосування технології NFT для автомобіля (розробники стверджують, що це перший приклад в автомобільному світі). Фактично кожен кросовер Alfa Romeo Tonale отримає свій власний унікальний «цифровий підпис» за яким можна відслідкувати історію автомобіля у будь-який час у будь-якому місці світу, де є Інтернет. Зрештою це дозволить підтримувати сервісну історію автомобіля, краще розуміти його технічний стан – та, зрештою, покращити ліквідність на вторинному ринку. Адже «злі язики» давно казали, що швидка втрата вартості є однією з проблем для італійських автомобілів загалом та Alfa Romeo конкретно. Ось і спостерігаємо приклад, наскільки нестандартними кроками компанія намагається розв’язувати фундаментальні питання. І це лише один з прикладів – але ж загалом «італійці» запланували набагато більше!

Що далі: новий кросовер, GTV та Spider, розширення географії

Кросовер Alfa Romeo Tonale безумовно є надважливою новою моделлю. Проте геть не останньою від Alfa Romeo, що заплановані до випуску найближчим часом у перспективі 3-5 років. Як мінімум, згадується ще більш компактний кросовер Alfa Romeo (наразі кодова назва Brennero), далі очікуємо повернення моделей GTV та Spider. Крім того, очікуємо і на появу електромобілів – обіцяно вже у 2024 році, можливо це буде заміна MiTo. Проте першою новинкою, яка дістанеться до покупців, стане вже вищезгаданий кросовер Alfa Romeo Tonale: європейський старт продажів запланований на літо цього року, на початку 2023-го автомобіль має доїхати до США та інших країн за межами Європи.

Крім розвитку модельного ряду також компанія зосереджує зусилля і на розвитку власної маркетингової складової. Тут одним з ключових питань є подальша участь у перегонах Formula 1, де бренд Alfa Romeo має цікаву історію. Однак, окрім історичних натяків на минулі перемоги та отримання певного спортивного досвіду, перегони Formula 1 також допоможуть у глобальному просуванні марки – для збільшення продажів потрібне не тільки розширення пропонованої модельної лінійки, а також і розширення географії збуту: нові країни в Європі, продажі в США та Азії.

Отже, якщо всі плани спрацюють, то марка Alfa Romeo отримає не просто чергове «нове дихання», а реально посилить свої ринкові позиції та зможе стало розвиватись багато років у майбутньому. Тож наразі компанія Alfa Romeo, як і Україна, пише новий розділ власної історії. Роблячи все, аби ця історія зрештою була позитивною та переможною.