У Австралії надзвичайно популярні «фінфлюенсери» – фінансові інфлюенсери, які через соцмережі консультують з інвестування, фінансових продуктів та бюджету. Деякі з них навіть обіцяють значну віддачу від інвестицій. Відтепер усі, хто продовжить консультувати без ліцензії на фінансові послуги, можуть бути ув’язнені на строк до 5 років. Про це повідомила Австралійська комісія з цінних паперів та інвестицій. 

«Коли ви обговорюєте фінансові продукти та послуги в інтернеті або рекламуєте партнерські посилання, переконайтеся, що ви розумієте свої юридичні зобов’язання. Зокрема, чи надаєте ви поради щодо фінансового продукту або організовуєте, щоб ваші послідовники мали справу з фінансовим продуктом. Якщо ви надаєте фінансові послуги, то повинні мати ліцензію AFS (Australian Financial Services)», – попереджає комісія.  

На сайті наводять також кілька прикладів фінансових порад, для яких потрібно мати ліцензію. Такою може бути повідомлення «Я поділюся з вами п’ятьма довгостроковими акціями, які вам слід купити та тримати», бо воно має на меті вплинути на чиєсь рішення придбати певний продукт. 

Комісія вже подала до суду на фінфлюенсера Тайсона Шольца, що зібрав понад 22 500 підписників на своєму Instagram-акаунті. Його звинувачують у керуванні бізнесом з фінансових послуг без ліцензії. Шольц проводив навчальні курси та семінари з торгівлі цінними паперами на ASX, рекламуючи їх у соцмережах.  

За останні роки фінфлюенсери набули популярності в Австралії, особливо серед молоді. Згідно з грудневим опитуванням, третина австралійців у віці від 18 до 21 стежила за фінансовим інфлюенсером онлайн. 64% ​​молодих людей зізналися, що змінили свою економічну поведінку після того, як послухали такого інфлюенсера.