Європейське Космічна Агенція (ESA) припиняє співпрацю з Росією по програмах Luna-25, -26 та -27. Як і у випадку з ExoMars, російська агресія проти України та введені внаслідок цього санкції унеможливлюють для ESA реалізацію запланованої місячної співпраці.

Для продовження реалізації програм ESA забезпечила можливість польоту на борту місії NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) для місячних тренувань та аналізу PROSPECT, пакету для доступу та оцінки потенційних ресурсів на Місяці та для підготовки технологій, які можуть бути використані для видобутку цих ресурсів у майбутньому, який спочатку планувався для Luna-27. Альтернативна можливість польоту для тестування навігаційної камери ESA, відомої як PILOT-D (спочатку планувалась для Luna-25), вже закуповується у комерційного постачальника послуг.

Генеральний директор ESA і президент японського агентства JAXA минулого тижня підписали угоду про польоти ЕКА EMS-L, приладу екзосферного мас-спектрометра, на борту місії JAXA/ISRO LUPEX.

Хоча всі елементи місії ExoMars Rover (пускова установка, модуль-носій, модуль спуску та марсохід Rosalind Franklin) пройшли перевірку готовності до польоту, оскільки співробітництво з Роскосмосом на ExoMars призупинено, місія не буде запущена у вересні цього року. Натомість зараз проводиться швидке дослідження під керівництвом Thales Alenia Space з Італії, щоб оцінити варіанти подальшого розвитку.