Дослідники з Гарварду та Массачусетського технологічного інституту розробили «живий клітинний терапевтичний засіб», який обіцяє захистити організм від побічної дії антибіотиків. Він зменшує шкідливий вплив препаратів на кишечник пацієнта. Свою роботу над бактеріями науковці описали у статті, яку опублікували в Nature Biomedical Engineering.

Як повідомляє Science Daily, дослідники модифікували безпечний для людини штам бактерій, які часто використовують у виробництві сиру. За допомогою редагування генів вони змінили їх, щоб ті могли безпечно виробляти фермент, який розщеплює бета-лактамні антибіотики, і не передавали цю здатність до інших бактерій. 

Дію живого препарату перевіряли на мишах. Науковці виявили, що їхні бактерії значно зменшують шкідливий вплив ампіциліну на кишкову мікрофлору та дозволяють їй повністю відновитися протягом трьох днів. Натомість у мишей, які приймали тільки антибіотик, помітили набагато більшу втрату мікробного різноманіття. 

Більшість поширених антибіотиків належать до бета-лактамних – пеніцилін, ампіцилін, амоксицилін тощо. Нові бактерії зменшують їх шкідливий вплив у кишечнику, де дія препарату не потрібна. Однак антибіотики продовжують діяти в інших ділянках організму та виконувати свою роботу, не втрачаючи ефективність. Таким чином дослідники сподіваються зберегти кишкову мікрофлору та запобігти появі нових видів бактерій, стійких до антибіотиків. 

«Зараз ми зосереджуємось на тому, щоб перейти з цією живою терапією до пацієнтів та завершуємо ефективне, коротке й недороге клінічне дослідження», – розповів провідний автор дослідження.