Згідно з новими оцінками галузі, світові поставки ПК різко скоротилися в першому кварталі 2022 року, що свідчить про закінчення буму продажів ПК під час пандемії.

Дослідницька компанія Gartner повідомила, що, за її оцінками, поставки ПК знизилися на 7,3% на річній основі до 77,5 мільйонів одиниць, що було викликано насамперед різким падінням поставок Chromebook, недорогих ноутбуків з Chrome OS.

У першому кварталі 2021 року продажі ПК росли найшвидше за останні 20 років, оскільки споживачі та підприємства купували нові ноутбуки та настільні комп’ютери для віддаленої роботи та навчання. У 2021 році продажі ПК зросли приблизно на 15%, повернувшись до рівня 2012 року після майже десятиліття повільного зростання або його відсутності.

Звіти інших дослідницьких компаній також показали зниження. За оцінками IDC, кількість відвантажених одиниць скоротилася на 5,1% до приблизно 80,5 мільйонів одиниць. Canalys помітила падіння поставок на 3% протягом перших трьох місяців 2022 року, хоча за оцінками, загальний дохід від продажів ПК все ще збільшувався. Gartner зазначила, що ринок ПК зростав на 3,3% щорічно, за винятком Chromebook.

Індустрія зіткнулася з проблемами, пов’язаними з постачанням деталей, необхідних для ноутбуків і настільних комп’ютерів, через глобальний дефіцит мікросхем під час буму продажів ПК. Постачальники ПК також припинили доставку нових комп’ютерів до Росії під час її вторгнення в Україну.

Компанії, які виробляють ПК або ключові частини, такі як процесори, сподівалися, що пандемія створила новий вищий рівень продажів для галузі, але деякі аналітики попереджають, що є ознаки, що зростання може різко сповільнитися, оскільки так багато людей вже придбали нові комп’ютери.

За даними Gartner, Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus і Acer були шістьма найбільшими компаніями ПК за кількістю одиниць, які були поставлені в першому кварталі.