Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) заплатило за постачання 1333 терміналів Starlink для України. Один термінал обійшовся Сполученим Штатам в $1500, а вся партія в сумі склала близько $2 мільйонів. Кількість придбаних терміналів розкрили у пресрелізі, що з’явився на початку квітня та вже був відредагований, щоб прибрати дані про покупку. Про це стало відомо зі звіту The Washington Post

Раніше SpaceX не говорила про державну участь у постачанні терміналів для України. Президент SpaceX Гвен Шотуелл зазначала, що здебільшого фінансування отримали з приватних джерел. На її думку, з цим також допомогла Франція та Польща. «Не думаю, що США давали нам кошти, щоб передати термінали Україні», – сказала Шотуелл.  

Відомо, що SpaceX безоплатно передала Україні 3667 терміналів вартістю близько $10 мільйонів. До цієї суми також увійшла передача даних на три місяці. Згідно з попередньою версією звіту, всього Україна отримала 5000 терміналів. За додаткові 1333 одиниці заплатили USAID. 

Наразі невідомо, який тип терміналів отримала Україна – зі стандартною вартістю $600 чи вдосконалені, які коштують $2500. Якщо купували стандартні термінали, то USAID переплатило близько $900. Проте, можливо, вони заплатили також за послуги інтернету.

Крім того, The Washington Post повідомляють, що уряд США погодився заплатити понад $800 000 за транспортування 5000 терміналів, які відправили до України, у межах державно-приватного партнерства. Схоже, що у справі передачі терміналів не обійшлося без значної державної підтримки – як і з багатьма іншими проєктами SpaceX.