Документи та архіви, які на Чорнобильській атомній електростанції збирали десятиріччями, знищено під час російської окупації. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Олександр Сирота.

«Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архівів. Те, що ми збирали десятиріччями, якась курва просто викинула в смітник», – написав Олександр та додав фото з залишками паперів у контейнері для сміття.  

Енергоатом з посиланням на ДАЗВ також додає, що практично всі офісні приміщення у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені. 

У Чорнобилі окупанти розграбували та знищили сучасну аналітичну лабораторію вартістю 6 млн євро. Вона була унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями й могла надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, а також на стадії досліджень та розробки технологій. Крім майна держпідприємств, росіяни розкрали також особисті речі співробітників. 

Висновки щодо радіаційного фону у зоні відчуження робити зарано. «Маємо запустити систему АСКРО (якщо це буде можливо, об’їзду датчиків поки не було), щоб спиратися на факти», – зауважили у ДАЗВ. Наразі точкові виміри показали суттєві рівні радіаційного фону для місцевості, де їх проводили. 

Енергоатом попереджає, що відвідувати Чорнобильську зону та перебувати у ній наразі вкрай небезпечно. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.