Так, все вірно: слова «преміум» та «Mazda» стоять поруч. Пора звикати – до цього нас намагається привчати сама компанія, яка ще декілька років тому пообіцяла створення нових моделей, що будуть більш преміальними за існуючі. Аби підкріпити свої обіцянки реальними справами, японці вирішили спиратись на техніку – створити нову платформу для великих автомобілів (т.зв. серія Large Production Group): задній або повний привод, поздовжнє розташування двигуна, використання надсучасних гібридів та потужних 6-циліндрових моторів. І першим серійним уособленням цих ідей став кросовер Mazda CX-60.

Взагалі автомобіль дебютував приблизно місяць назад, але тоді було розкрито лише перші технічні характеристики. Наприклад, загальна довжина авто складає 4,745 м, його ширина і висота дорівнюють 1,89 м та 1,68 м відповідно, а колісна база нараховує 2,87 метра. Тобто, за розмірами кросовер Mazda CX-60 схожий на Jaguar F-Pace та BMW X3. Та ще й профілем кузова їх нагадує: краплеподібна кабіна дещо зсунута назад, а довгий капот має вмістити 6-циліндрові двигуни.

Як раз поява 6-циліндрової версії й стала приводом до цієї новини: відтепер для моделі Mazda CX-60 заявлено 3,3-літровий турбодизель Skyactiv-D загальною потужністю 231-254 к.с. – в залежності від налаштувань та особливостей конструкції певної версії. Іншим 6-циліндровим агрегатом виступає бензиновий 3-літровий мотор e-Skyactiv-X. Обидва працюють у парі з 8-ступеневим «автоматом», що передає крутний момент на задні або на всі колеса.

Проте цікавішим варіантом є PHEV-версія автомобіля – кросовер Mazda CX-60 знову стає «першим для марки». Гібрид з можливістю підзарядки від зовнішнього джерела, побудований на основі 4-цилиндрового 2,5-літрового бензинового двигуна та електромотору, що живиться від акумулятора місткістю 17,8 кВт-год. Обіцяна дистанція пробігу виключно на електроприводі складає близько 60 км, проте більше вражають показники потужності – 327 к.с. або 241 кВт та 500 Нм крутного моменту! Наразі саме гібридна версія Mazda CX-60 є найбільш потужним «дорожнім» автомобілем в історії компанії Mazda.

Що ж, технологій і справді не пошкодували. Як і оздоблення салону: тут варто відзначити високу центральну консоль, два кольорових дисплеї діагоналлю 12,3 дюйма кожен, проєкційний HUD-дисплей, велетенський панорамний дах, а також наявність преміальної аудіосистеми BOSE. Проте однією з найцікавіших деталей можна назвати систему пам’яті та налаштування автомобіля під конкретного водія. Адже бортовий комп’ютер Mazda CX-60 може запам’ятати шість профілів водіїв та загалом 250 параметрів: налаштування сидіння, дзеркал, «клімату», аудіосистеми, та ін..

А ще можна відзначити збільшення простору в салоні стосовно вже добре знайомої моделі Mazda CX-5. Наприклад, по ширині на передніх та задніх сидіннях вдалось виграти приблизно 4 см, а збільшення загальних розмірів та колісної бази обіцяє вдосталь місця для ніг пасажирів другого ряду. Багажний відсік пропонує корисний об’єм від 570 літрів до 1726 літрів (складене заднє сидіння та завантаження під стелю). Плюс, звісно, преміальні матеріали оздоблення.

Загалом кросовер Mazda CX-60 – це лише початок нової історії великих моделей Mazda: протягом наступного року чи двох обіцяний ще один представник сімейства Large Production Group. Та й історія самого автомобіля Mazda CX-60 матиме продовження: наприклад, очікується дебют базової версії CX-60, що має отримати звичайний 2,5-літровий 4-цилідровий бензиновий двигун потужністю близько 185-190 кінських сил. Можливо, така версія дозволить суттєво зменшити вартість автомобіля, оскільки наразі прогнозований цінник Mazda CX-60 для німецького ринку складає від 47 тис. євро. Що ж, згідно з прайсом – Mazda вже і справді «преміум». Цікаво, а якою буде вартість автомобіля в Україні?