Наприкінці березня 2022 р. редакція DOU.ua привела опитування 7 тисяч українських ІТ-фахівців щодо того, як змінилося їхнє життя з початком війни. Виявилось, що десь 60% респондентів були змушені покинути свої домівки. Тому у DOU.ua склали карту, яка відображає шляхи міграції вітчизняних IT-спеціалістів.

Згідно з зібраними даними 46% ІТ-фахівців (зі згаданих вище 60%) переїхали в більш безпечніше місце в межах Україні.

Найчастіше переїжджали працівники IT-сфери з Харкова (87% респондентів), Чернігова (89%) та Києва (80%). Близько половини фахівців залишили Суми, Одесу, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя. А ось з Дніпра виїхало лише 38% ІТ-спеціалістів.

Найпоширенішим містом релокації стала Львівську область – туди з початком війни поїхали 11% всіх опитаних, або 23% тих, хто мігрував у межах України. На другому місці – та Закарпаття (9%), потім Івано-Франківська область (6%).

Куди переїхали українські ІТ-спеціалісти через війну

14% ІТвців (знову ж таки з 60% респондентів, які змушені були покинути домівки) – відправилися за кордон. Більшість – у Польщі, куди прибули 35% з тих, хто виїхав за кордон. Наступний за популярністю напрямок – Німеччина (10%).

Серед основних критеріїв вибору місця для переїзду: наявність там друзів і родичів – це вказали 50% тих, хто переїхав, та безпека – 34%.