Київська архітектурна студія Balbek Bureau розробила модульні будинки, які можуть стати тимчасовим житлом для переселенців. Модулі різних типів можна комбінувати між собою та наростити їх кількість до розмірів містечка на 8000 мешканців. 

За словами засновника студії Слави Балбека, ідея містечка у тому, щоб дати людям можливість жити гідно та відчувати комфорт, який вони мали вдома. Проєкт отримав назву «RE:UKRAINE» – тут зашифрували слово «біженці» (refugees), а також натяк на необхідність відновлювати та перебудовувати країну. 

Українські архітектори розробили модульні будинки, які зможуть прийняти до 8000 переселенців

Проєкт розробляли таким чином, щоб місто можна було збудувати швидко та з матеріалів, які є під рукою. Це убезпечує проєкт від непередбачуваності воєнного часу, коли ланцюги постачання є нестабільними. 

«Якщо з одним варіантом виникають проблеми, ми перемикаємось і продовжуємо працювати з іншим», – говорить засновник. 

В основі тимчасового житла – модулі розміром 6,6 на 3,3 метра. Їх об’єднують у самодостатні житлові секції зі спільними душовими кімнатами, кухнями та публічними просторами, де мешканці можуть відпочивати і спілкуватися одне з одним. Інтер’єри модулів можуть змінювати під різні потреби. 

Українські архітектори розробили модульні будинки, які зможуть прийняти до 8000 переселенців

Житлові секції об’єднують у квартали, де заплановані також зелені зони та дитячі майданчики. Нарощуючи їх кількість, можна побудувати невелике місто, яке прихистить 8000 людей одночасно. «Найважливішим є те, що це дійсно система для розміщення переселенців», – пояснює Слава Балбек.   

Українські архітектори розробили модульні будинки, які зможуть прийняти до 8000 переселенців

Зараз команда працює над тим, щоб створити три варіанти модульного житла з різних матеріалів. В тому числі, варіант з алюмінієвих панелей з ізоляцією, щоб переконатись у їх довговічності. За словами засновника студії, матеріали можуть простояти 20-30 років. Однак він сподівається, що не більше, ніж за три роки міста та будинки буде відновлено і переселенці зможуть повернутися до своїх домівок. 

Команда веде перемовини з владою та приватними інвесторами. Почати будівництво містечка сподіваються найближчим часом, особливо у західних регіонах України, краще захищених від війни наразі.