Інформація про те, що російські солдати облаштовували укріплення та рили окопи в “Рудому лісі”, підтверджує відео з дрона, зняте українськими військовими. Наприкінці березня про це вперше повідомили співробітники Чорнобильської АЕС, також стало відомо, що в Білорусі до центру радіаційної медицини привозять автобуси з людьми.

«Приїхали близько семи медичних ПАЗів до Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини. Згідно з фото, у машинах видно людей. Зазначимо, що до цього центру на регулярній основі привозять російських солдатів», —  повідомляв тоді член Громадської ради з управління Зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

У Твіттері також опублікували геолокацію місця облаштування російськими солдатами укріплень, яке вказує, що вони розташовані в “Рудому лісі”. Попередньо місце, де рили окопи, було випалене вогнем, незрозуміло спеціально чи внаслідок бойових дій.

Варто нагадати, що “Рудим лісом” називають близько 10 км² вкритої лісом території, прилеглої до Чорнобильської АЕС, яка взяла на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора в 1986 році. Висока доза поглинутої радіації призвела до загибелі дерев і забарвлення їх у буро-червоний колір. Навіть підіймання пилу в цьому місці, не те що риття окопів, є небезпечним, тому російські окупанти отримали значну дозу радіаційного опромінювання.